Har Sarkozy en egen agenda för länderna söder om Medelhavet?

20z33.jpg

 Frankrikes president Nicolas Sarkozy är inte så pigg på turkiskt medlemskap i EU. På DN står det att läsa: ”Spänningen mellan länder som ivrar för ett större EU och deras motståndare ökar. Nu tillsätts en tankegrupp som ska kasta fram idéer om framtidens EU. ”

Hur stora förväntningar och  förhoppningar man har på denna grupp framgår av följande:

Gruppen som ska bestå av nio personer, varav tre utsågs på fredagen, ger inte direkt något ungdomligt intryck.”Gonzalez är 65 år och ska jobba tillsammans med Lettlands före detta president Vaira Vike-Freiberga, 70 år. De nordiska och baltiska länderna förordade Vike-Freiberga som ordförande, hon blir nu vice ordförande. Det blir också den tidigare Nokialedaren Jorma Ollila, 57 år.”

Bedömare i arabvärlden börjar faktiskt undra om Sarkozy har en egen agenda för länderna söder om Medelhavet. Hans besök till Libyen och Algeriet nyligen kommer att generera tiotusentals jobb som fransmännen behöver desperat. Sarkozy anser, verkar det som, att Frankrike, som har koloniserat en stor del av dessa länder  står dem närmast och ska vara först i ledet när det gäller ekonomiskt utbyte med dem. Därför utgår jag från att Sarkozy kommer att sabotera varenda gemensam ansträngning från EU:s sida till närmande till dessa länder.

Engelsmännen har äntligen förstått att Golfstaterna har börjat investera sina pengar hemma. Regionens ekonomier växer lavinartat och det är bara en tidsfråga innan det får följdeffekter i andra arabiska länder. Libyen och Algeriet har ju dessuton egna olje- och gasreserver och sneglar på hur man gör i Gulfstaterna.

Nu har engelsmännen sagt att de inte ska vänta på araberna utan de finns på plats i arabländerna för att få vara med på ett hörn. Varenda Universitet med självaktning har eller funderar på att ha en filial där. Arabiska studenter behöver inte längre åka utomlands för att studera vid anrika västerländska  uiniversitet. De anrika västerkändksa  universiteten kommer till dem.  Själv tror jag att det är bara en tidsfråga innan man kan välja att studera vid grådaskiga Oxford eller vid soliga Oxford i Dubai. La Sorbonne finns redan på plats i Abu Dhabi och Louvre och Guggenheim ocskå.

Att hålla resten av EU-länderna från den syltburken kräver sin man. Sarkozy verkra just vara den rätte.

DN  Sydsvenskan  SvD


 

2 svar

  1. Det handlar väl om att maximera frankrikes inflytande och ekonomiska nytta precis som du säger och förstås olja som vanligt.

    Frankrike hör ju till de ivrigaste påhejarna för att t ex cypern ska bli EU medlem samtidigt som franska konsulter hjälper till med grundarbetet för oljeutvnining på cypern trots turkiets protester. Även i lybien har frankrike och turkiet konkurrerat om oljekontrakt. Ironiskt nog är det turkiet och israel som stängs ute om franska konsulter vinner på cypern.

    Sen finns det ju inrikespolitisk nytta med tanke på islamofobin som finns i europa.

  2. Intressant ckrantz för jag gjorde inte den kopplingen utan tänkte på att många araber vill gärna närma sig Turkiet för att samarbeta mer och lära sig hur Turkiet löst en del av sina problem. Men det här förklarar lite mer…

Lämna en kommentar