Mirakel kan vara på väg

1_887457_1_34

 

Ja, ett mirakel kan vara på väg. Ett mirakel i Arabförbundet. Efter ett till hälften ljummet och till hälften sanningsenligt tal från Egyptens president Mubarak där han försökte försvara sin politik under de senaste månaderna och under slakten som varade i 22 dygn i Gaza, kom överraskningen.

Kung Abdallah av Saudiarabien sa att det i Toran stod öga mot öga, inte ett öga mot hela städer. Och han svor på Gud och på det blod som spillts på Gazas mark att höja sig över alla tidigare arabiska meningsskiljaktigheter för att ta itu med Israel efter det som han kallade ”kollektiva massakrer” på palestinierna.

Nu för en kvart sedan bekräftades att försoning har redan skett mellan Saudiarabien och Syrien och Mellan Egypten och Qatar.

Kung Abdallah av Saudiarabien har donerat en miljard dollar till återuppbyggnaden av Gaza under en massa uppmaningar från arabiska sakkunniga att se till att inte ett öre går via Abbas och Salam Fayyad i den så kallade palestinska myndigheten.

Avslutningsvis kan man sammanfatta: Med sin slakt har Israel även förlorat sina närmaste vänner i Arabvärlden. Några må ha varit med på en mindre operation mot Hamas. Men efter denna makabra orgie i massmord med hjälp av fosfor och DIME har många av dem rätt att känna sig grundligt lurade av Israel idag. Det arabiska fredsinitiativet riskerar att dö idag.

SvD 1 2 3 4 5 DN 1 2 3 4 5 VG 1 2 3 4 Dbl 1 2

19 svar

 1. Mitt hopp för mänskligheten kanske ändå kan hitta en stig….

  min artikel blev publicerad på city idag…kul att man visat lite intresse

  http://malmolund.city.se/nyheter/2009/01/19/Jag_drommer_om_fred_i_Gaza/

 2. Grattis, Rami!

 3. Araberna har öppnat ögonen hoppas jag men det är försent att öppna ögonen precis när det ska bli fred.??Också Mubarak hade varnat israel.

 4. Jag förstår inte hur vi ska kunna ta dem på allvar efter det här? Qatar stänger ner sitt handelskontor med israel och vi blir glada men varför hade dem ens öppnat det överhuvudtaget? det har funnits sen 1996.

  Hur länge dröjer det innan det öppnar igen?

  De arabisk ledarna gör ju inget annat än prata prata prata och för det mesta så säger dem bara skit och när dem väl säger något vettigt så vågar man inte tro dem.

  Hur ska man kunna ta husni barak på allvar? Finns det folk som gör det? finns det folk som tar en sådan människa på allvar när han öppet samarbetar med israel under en slakt och sen en dag innan slakten tar en paus går ut på tv och kritiserar israel. Lak olmert ringde honom säkert innan och sa ”khabibi, gå ut på tv och kritisera oss nu lite för vi ska ta en paus imorn me dödandet, gör det så att inte ditt folk blir för arga och tar bort dig för vi behöver ha kvar dig som president”.

  Blir så förbannad över dem här idioterna, våra ledare. Dem borde bli bortplockade vartenda en av dem, ingen av dem är bra, vissa är mindre dåliga än andra men alla är dåliga.

  Gaza förstördes och människor slaktades som djur och det bästa dem kunde komma me var ett möte precis innan slakten närmade sig sin paus.

  En riktig ledare hade åkt till gaza och krävt över att få komma in, hade egypten vägrat släppa in honom så hade han åtminstone nått tv rutan och visat sin protest där och hade han släppts in så hade han vart villig att bli dödad för att markera sin protest och avsky mot israel. Tänk dig om dem hade gjort så istället för att låtsas bry sig för att tysta sin befolkning.

  Dem har männen har ingen skam i sig överhuvudtaget.

  Dem är större fiender till Palestinierna än vad israel är.

  Jag är ledsen, men jag vågar inte tro att dem kommer göra något bra för Palestinierna.

  En sak är säker, jag kommer aldrig att erkänna israel. Haifa, Nazareth, Tabaria, Akka m.m kommer alltid att vara Palestina för mig oavsett hur många fredsinitiativ arabererna kommer med. Den här konflikten startades med att israel byggdes över över Palestina och den kommer inte att lösas så länge israel finns kvar på Palestina, annars så hade den lösts för länge sen. Hur svårt kan det vara att lämna västbanken, gaza, östra jerusalem och låta flyktingarna återvända? eller en del av dem, de arabiska fredsinitiativitet kräver inte ens rätten att återvända utan säger bara ”en rättvis lösning till flyktingproblemet”. SKAMLIGT. Dem kräver inte ens de minimum krav som behövs för att åtminstone få det att se ut som att problemet är slut.

  Hade israel vart intresserat av det här initiativet lr de mini krav som ställs så hade dem gjort accepterat och följt det för länge sen men dem vill inte ha det, det är därför dem bygger fler bosättningar och dödar folk så det är patetiskt att araberna fortfarande går tillbaks till dessa patetiska krav.
  Konflikten kommer ta slut den dagen jaffa apelsinerna kommer ha en Palestinsk stämpel på dem, allt snack om fredsavtal m.m är bara skitsnack och kommer inte lösa någonting- vi ser det år efter och år och kommer fortsätta att se det tills Palestina, inte en bråkdel av Palestina har återvänt till att kallas Palestina.

 5. OJ, om du tror att det blir fred nu så har du tyvärr fel

 6. Muslim, Mubarak tror jag inte på men jag tror på hans rädsla för det som hänt och för det egyptiska folkets reaktioner på det.

  Samma gäller för Abdallah. Det nya nu är detta enorma israeliska lurendrejeri. Ingen nu levande arabisk ledare kommer någonsin att lite på en israel igen vilket de aldrig bör göra naturligtvis.

  Miraklet består i deras rädsla för vad som komma skall och ser ingen annan utväg än att göra som deras folk vill. Som minimum.

 7. Vi får se. Jag kommer att fortsätta vara skeptisk tills dem visar upp handlingar och fortsätter den vägen istället för att gå tillbaka till deras gamla sätt efter att saker och ting lugnat sig vilket. Vi har rätt att vara skeptiska för dessa ledare är endast bra på att förstöra för oss och sen låtsas som om dem gjort det för att hjälpa oss. Vi behöver nya ansikten på den arabiska arenan för dem här männen har ingen integritet och följer inga fasta principer utan de följer den trend som säsongen bjuder på och sådana män kan inte styra araberna framåt, dem tar oss bara bakåt och förstör moralen hos araberna. Det finns en del araber i alla arabländer idag som på allvar tycker att vi ska lyda israel och Usa eftersom att dem är starkare. Dem är inte intresserade av att lösa orsaken till vår svaghet utan vill bara lägga sig ner och lyda så länge som dem fortfarande kan gå på nancy 3ajrams nya konsert.

 8. Självklart ska vi fortsätta vara skeptiska.

  Men jag myser vid tanken på att Abdallah och Mubarak lade sig platta för att försonas med Assad och Hamad Bin Khalifa 🙂

 9. Jag vill inte att någon ska försonas med Mubarak och liknande människor, tycker dem ska mobbas och frysas ut tills dem lämnar sin post frivilligt 🙂

  Men men, det är upp till bevis för dem nu.

 10. Muslim,

  Det är en aning farligare än så. Du läste förhoppningsvis vad de 100 muslimska auktoriteterna har skrivit?

 11. Trevligt att ”våra” arabiska ledare har försonats! Men måste det till en massaker för att de ska göra det självklara?? iof så ser det nu ”ljusare” ut än på länge (typ 60 år)! för första gången så ser jag fram emot vad de har kommit fram till (tyvärr inga mirakel)!! Tyvärr så fortsatte Mobarak att ljuga om rafah, när alla vet sanningen, karln är nog senil!! Nu när Saudi säger att de stödjer motståndet, så kanske han kommer på andra tankar!

 12. Rawia, du skriver ”Du läste förhoppningsvis vad de 100 muslimska auktoriteterna har skrivit?” Jag har missat det. Kan du lägga in en länk till artikel?

  Tack för en mkt bra blogg! Läser den dagligen.

 13. Wissam

  http://www.aljazeera.net/NR/exeres/653CE533-A0C0-41A4-9543-2F22999225D0.htm

  http://www.aljazeera.net/NR/exeres/2E158B9A-8334-4382-9400-BE5F5E24FC4D.htm

  100 + 96 muslimska lärda har skrivit vad de anser om saken vid två olika tillfällen.

 14. Det finns ingen fred att förhandla med Israel. Det är ett extremistiskt rasistiskt judiskt herrefolk vi har att göra med. Dess politik styrs av extrema religösa fanatiker. Hade det inte vart så hade Israel utrymmt bosättningarna i västbanken och medlat ihop en fred för 30 år sedan.

  Det är dags att sluta hyckla och snacka om fredsavtal. Det är dags att upprusta och åter upprusta. Skaffa kärnvapen, biologiska och allt annat som kommer att behövas. Israel utövar den starkaste rätt, det kan jag acceptera. För att vi Araber och muslimer har tillåtit oss sjunka så lågt att vi inte har ett skit att sätta imot.

  Vi ber och gråter om att väst skiter i oss, att de inte rapporterar rättvist. Vi gnäller på Ahlmark och alla andra äckliga jävla rasister. Fyfan!
  Nej det är fan dags att ta tag i vårt skit och möta fienden. Men vi får inte vara korkade, vi får inte offra våra barn och civila för lite äckligt medlidande och tomma fraser! Hela den jävla Israeliska armen är inte värd en lilltå på ett Palestinskt barn, Och det måste Israel och alla Israels vänner fatta.

  Det finns ingen jävla fred med Israel, det finns bara krig kvar. Ett krig som garanterat kommer. Det finns inga alternativ. Och vet ni vad, jag ser fram imot den dagen!

  Magued Idris – Egyptisk.

 15. Jag blev faktiskt paff. Igår tänkte jag efter att ha fröjdat mig över att barnen i Gaza nu får lugna nätter så tänkte jag att det verkar som om den omtalade sprickan i arabstaterna växer. Tänk om de börjar kriga mot varann? Trodde Saudi var benhårda tex. Håller israels uppblåsta grepp om världen på att tappa luften?

 16. Idris,

  Vart tog den lugne fridfulle Idris vägen? Jag tror att mycket få förstår vilket helvete ni egyptier har gått igenom under de föregående 23 dygnen. Det lidande det innebar att vilja hjälpa men inte få eller kunna för den egna regimens politik.

  Mycket få förstår att vi som är araber har egentligen slitits mellan två krig, dels slakten i Gaza och dels de arabiska regimernas ofattbara förräderi.

  Men jag är faktiskt ganska optimistisk idag. Det finns en hel del som dessa gubbar har föstått, först och främst är att deras folk har fått nog, som du, Idris.

 17. @florimond77

  Vänta dig inte för mycket för snabbt. Det israeliska inflytande är djupt rotad i den nog så betydelsefulla amerikanska utrikespolitiken. Exempelvis så var den amerikanska ambassadören i Danmark [Stuart Bernstein 2001 – 05] också medlem av B’nai B’rith, vilket gjorde att danska utrikesministern vid överläggningar dels fick höra Israels synpunkt (från israeliska ambassadören) och dels fick höra Israels synpunkt (från amerikanska ambassadören …)

  Diskussionen blir ju lite naivt ensidig på det viset?

  Det finns många sådanna exempel på inflytelserika amerikaner med dubbelt (israeliskt) medborgarskap. Paul Wolfowitz – tidigare vice försvarsminister – är exempelvis medlem av AIPAC (och har en politisk karriär så lång att jag i övrigt ber få hänvisa till Wikipedia.)

 18. nej, jag har nte sett vad dem sa. Ska kolla in länkarna.
  Tack.

  Har €dock inte vart speciellt intresserad av dagens religiöst lärda, tycker dem har svikit Muslimerna med deras sekterism , oförmåga att enas m.m. Känns som att dem bryr sig mer om att göra deras kungar/presidenter nöjda än att göra Gud nöjd genom att sätta Muslimernas intressen före dem själva.

 19. Muslim, det är extra kul att just de Sheikher, Imamer och Ulama som Abdallah och hans vänner närt och gett makt vänder sig mot honom och Mubarak 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: