Kan Europa rädda Mubarak?

fosfor-over-en-fn-skola

Fosfor över en UNRWA-skola igår

Hittills har man plockat upp 95 kroppar från de kvarter som de israeliska styrkorna lämnat i Gaza. Många av dem har legat under rasmassorna i veckor. Många av dem har varit vid liv och i kontakt med sjukvården ända fram till slutet.

Över 1300 döda. Vi vet hittills att bland dem finns minst 450 barn. Minst 120 kvinnor, 110 åldringar, 14 sjukvårdsanställda, sjuksköterskor, ambulanspersonal och läkare. 5 journalister och 5 utlänningar. De 200 poliserna som dödades vid de första flygräderna är det knappt någon som minns idag.

Den norska läkaren Mads Gilbert säger i en intervju som visades på arabiska Aljazeera idag att Israel har använt DIME i Gaza. Den nya generationen av dessa granater innehåller Uran. Enligt honom kommer många av Gazaborna att dö i förgiftning inom loppet av 8-10 månade eller utveckla cancer.

Och igår, under krigets 22:a dag var det första gången som Hosni Mubarak för första gången krävde att israelerna skulls sluta skjuta mot Gaza på allvar. De första 21 dagarna var han upp över öronen upptagen med att ge slakten ett täckmantel kallad ”det egyptiska initiativet”. Men när israelerna hade slaktat färdigt glömde de hans så kallade mubadara och gick raka vägen till haggan Rice för att få någon sorts papper att visa upp på hemmaplan. Att Rice är på väg ut och är beredd att ge dem vilka värdelösa papper som helst, spelar ingen roll. På fullt allvar tror israelerna att Natostyrkorna till havs ska övervaka lilla Gaza genom att kontrollera hela Persiska Viken, Röda Havet, Suezkanalen, Gibraltar och hela Medelhavet. I dessa dagar av ekonomiska kriser och riktiga och större bekymmer i Afghanistan.

Men Mubarak krävde inte eldupphör för att han tycker synd om barnen i Gaza utan för att rädda sitt eget skinn. Från början var det meningen att slakten skulle vara över på en vecka. Sedan skulle Abbas folk komma in via Rafah, Dahlan visades till och med upp i en av den egyptiska tevens största och populäraste program (Elbeit Beitak) under massakerns första vecka. Därefter var han och hans män stationerade vi Gazasgräns för att komma in när motståndsröreslen i Gaza var utplånad.

Men så blev det inte. Trots att Egypten inte släppte in ens bråkdelen av alla hjälpsändningar som kommit till Rafah och al-Arish. Trots brist på allt i Gaza höll palestinierna ut. Och trots att Mubarak, inför en chockerad och bestört arabvärld meddelade att han inte kan släppa in hjälpsändningar i israelisk territorium utan israelernas godkännande: ”Gaza är ockuperad mark och israelerna måste godkänna varenda kartong som vi släpper in” sa han och jag och mina vänner höll på att trilla från soffan av förvåning. Men det var säkert ingenting jämfört med det som stackars egyptiska folket kände och tänkte då. Hela fältsjukhus, tusentals ton med mediciner, sjukvårdsutrustning är lagrade på egyptisk mark medan Gaza förblöder, svälter och fryser.

Och nu kallar han till sig eurpierna. De kom springande och ska senare dinera med Gazas bödlar. Som om ingenting har hänt. Och Mubarak och Abbas folk talar och har talat i flera dygn om återuppbyggnaden av Gaza och om givarländer. De som bevakade blodbadet vill nu återuppbygga. Visst. Istället för att ställas tillsvars för högförräderi, krigsbrott och brott mot mänskligheten därför att han lät bli att hjälpa ett instängt döende folk.

De vill återuppbygga. Det vill israelerna också göra kommer det att visa sig. Gazakammaren blir säkert en lönsam affär även för Israel. Om allt som behövs för att så småningom återuppbygga det belegrade och blockerade Gaza måste köpas från Israel kommer Israel att gå med en jättevinst och inte känna av någon ekonomisk kris på år och dar. För miljarderna kommer att strömma in via Mubaraks och Abbas kistor och sedan hamna i Israels.

Någon, stoppa denna galenskap!

SvD 1 2 3 DN 1 2 3 4 VG 1 2 Dbl 1 2 3 4 5   SDS

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 svar

 1. De ska ställas till svars!
  Igår var jag på demonstrationen. Det sades vara 2000personer som deltagit men media reducerar det till ett tusental.
  Mubarak kunde ha låtit barn, kvinnor och gamla få fly till Egypten, men det hade inte bödlarna tillåtit. De gav sig medvetet på folket för att få dem att bli arga på Hamas. Så handlar en EQ och IQ befriad ledning. Det är inte mycket till hjärna kvar i dessa psykopatiska huvuden. Livnis kroppsspråk ger dessutom en bild av en mycket psykiskt sjuk människa.

 2. Rawia, visst har du redan lyssnat på den här låten som jag ska länka till nu? Och visst har jag rätt när jag tror att du redan älskar den jättemycket? Eller… 🙂

 3. Och jag vill bara tillägga att jag länkande till den där låten för att jag kom o tänka på den när H.Mubarak pratade på presskonferensen, så gå och lyssna på den allihopa där finns engelsk text också.

 4. S, jag har faktiskt inte hört sången förut. Men Majida är bra. Hon är palestinska men vill helst inte erkänna det. 🙂 Förödande för karriären kanske.

 5. Jaså, palestinier! Där ser man, jag som trodde att jag hade googlat allt om henne ^_^ men man lär så länge man surfar! -_*

 6. Jo, då, hennes far Halim al-Roumi är palestinier. Tror att det är Haifa han kommer från. Men Majida erkänner att bara farmor var palestinier.

  Hon blev känd i början av 1980-talet. Sin palestinsk identitet fick inte komma fram i falangistiska östra Beirut då.

 7. i love majda…den arabiska artisten som jag respekterar mest…mer än fairuz t.om

 8. Hon borde vara stolt över att vara palestinier, den som säger annat skulle behöva stå i skamvrån. Vem sjöng hon till i sången förresten? Mubarak eller? Den karln har inget hjärta så det måste ha varit totalt meningslöst. Han lät paletinierna slaktas i tre veckor innan han öppnade munnen för att fördöma. Det måste finnas ett speciellt ställe för såna i helvetet.

 9. Mansour,

  Många av de kristna palestinier som fördrevs till Libanon 1948 fick libanesiskt medborgarskap omgående, till skillnad från muslimerna.

  Majida, i Likhet med många andra kristna palestinier växte upp som libanes. Det var nog inte lätt för henne att inse att hon tillhör den folkgrupp som var föremål för flera masskrer under 1970-talet. Många av de omgivande flyktinglägren och bostadsområden som låg i östra Beirut utplånades helt. Som Dbayie, Jisr al-Basha, Nabaa, Maslakh, Karantina och Tall al-Zaatar.

  Vem vill då ställa sig upp och medge att man var palestinier?

 10. Mubarak kanske får hamna i den Nionde kretsen i helvetet? 🙂 I Den gudomliga komedin av Dante är helvetet strukturerat i nio kretsar och så här skriver Dante om den nionde kretsen:

  ”Nionde kretsen: Förrädarna mot sina nära och vänner är fast till knäna i en frusen sjö, landsförrädarna till midjan, förrädare till sina gäster till halsen och de som förrått sina mästare är helt infrysta i Cocytos is. Judas, Brutus och Cassius tuggas levande av Satan som är fast i sjöns mitt.”

  Och kanske också Mubarak? -_*

 11. Jag förstår Rawia, jag ska inte påstå att jag känner till de komplicerade förhållandena där i området men man tycker givetvis att det är tragiskt att man inte erkänna sitt ursprung. I det hela har det naturligtvis ingen betydelse eftersom det är det som klappar där inne bröstet som spelar roll.

 12. S, nionde kresten verkar inte helt fel i alla fall!

 13. Is? Ja ja, bara de inte släpper ut honom därifrån tills han har blivit snäll igen.

 14. Grisen Mubarak har förått sitt broderfolk när de hade behövt honom som mest.
  Kontakten med sionisterna i Tel Aviv är viktigare för honom än Gaza och jag ska vänta på den dag då egyptierna störtar honom från makten

 15. en dag innan eldupphör från Israels sida så leker mubarak att han har ett samvete. Han begär plötsligt ett omedelbart eldupphör osv osv och snackade annat skit. Det var naturligtvis inte för palestiniernas skull, utan snarare för att rädda sig själv. Men jag tvivlar på att någon är så dum att dom går på detta. Jordaniens kung fick också luft nu, istället för att prata om krigsbrotten talar han om fredsintiativet som inte får försvinna. I början av konflikten blev han också chockerad och rädd och talade om en mo2amara mot det palestinska folket. Han fick nästan hjärtattack när han hörde att västbanken, enligt israeliska planer skulle förenas med jordanien. Inte för att han bryr sig om palestina eller palestinierna, utan för de 2.5 miljoner palestinier som skulle bli jordanska medborgare. Detta kanske skulle bli ett hot mot hans position.

  Jag förstår inte hur palestinierna i Gaza höll ut i 22 dagar. I den humanitära katastrofen de befann sig i, bomber som föll ständingt m. fosfor och annat okänt. Helt isolerade i ett utomhusfängelse. Jag hoppas att det kommer ut att Abbas var en del av det här kriget. Allt för att kontrolllera gaza själv. Jag tycker han är värre än mubarak.

 16. […] Rawia Morra. , Anna Wester skriver om den så kallade vapenvilan och de döda kroppar som hittas under […]

 17. […] Bloggat: Steve Lando, Röda Malmö, Rawia, Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, Dagen, HD1, HD2, Läs även andra bloggares åsikter om Fatah, […]

 18. Arab blogs: Tents in desert reveal Israeli plan to transfer Gazans to Egypt
  http://www.imemc.org/article/58551

 19. ah, det där hörde jag när bombardemanget rasade som värst. Men Gazaborna stannade hemma !

  Var det inte Liberman som hade sagt att de skulle förkorta processen och slänga en atombomb?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: