Ashkenazi flörtar med druser och beduiner

02_morshedloo-ahmad-iran.jpg

Morshedloo Ahmad, Iran

I veckan såg jag ett hårresande reportage om hur det går till när bosättare lägger beslag på palestinska kullar i de ockuperade områdena. De kom i horder till en kulle, barn, vuxna, gamla haggor och deklarerade att detta var deras land och att palestinier ska skickas till Mecka där de hör hemma. Och kullen som de kom till var inte ödemark precis. Staten, den israeliska staten, hade redan varit där. Gatorna var prydliga och välasfalterade. Där fanns redan gatubeslysning, elkablar, telefonkablar, gräs och nyplanterade träd.

Jag funderade på det en av bosättarkärringarna sa. Om hon verkligen tror på det själv: ”Ja, jag vill ha fred. Därför anser jag att palestinierna ska bort. De har ingenting här att göra. Vi ska skicka de till Mecka där de hör hemma!”

Men så igår hörde jag att Israels ÖB prisar beduiner och druser som tjänstgör som officerare i den israeliska armén. Och jag undrade. Är det inte beduinerna som man frestas att tro hör hemma i Mecka och andra delar av den arabiska öknen? Så är det naturligtvis inte. Beduiner har alltid funnits i utkanterna av de områden som varit bebodda i MÖ. Men tanken tål att leka med om man älskar att tro på det som står i de heliga skrifterna till punkt och pricka.

Nu vet jag att för israelerna är druzer, beduiner och alla andra i regionen skitsamma. För de är vi alla en mardröm som de vill ska vara över så fort det bara går. Men att flörta med druzer och beduiner idag just är ingen slump. Det är bara en tidsfråga innan man invaderar Gaza. Med massakern i Jenin i färskt minne, där man raserade stora delar av flyktinglägret och ställde till med massmord, förlorade också israelerna många av sina soldater. En invasion av Gaza kan bli hundra gånger värre. Särskilt med tanke på att palestinierna verkar ha kommit på ett sätt att skada israelernas stolthet, stridsvagenen Merkava. Synen av den förstörda stridsvagnen i Gaza förde tankarna till alla förstörda israelisak stridsvagnar och bulldozrar i södra Libanon.

Så nu flörtar man med officerare och soldater av icke judisk härkomst. Och brer på tjockt när man kallar dem för dagens Mackabeer. Jag behöver väl inte lägga min högra arm på att det är just dessa man tänker skicka in i Gaza? Druzer, beduiner och palestinska bonnläppar, fiskare, stadesbor, får ta livet av varandra bäst de vill. Bara man inte förlorar äkta judisk blod själva i den massakern man tänker ställa till med?

Och man tänker på allt. Fidya, blodvite, kommer Abbas att få kontant. En halvmiljard i förskott?

Haaretz  DN  Dagen

4 svar

  1. Har det någon sin varit så att de som egentligen för kriget krigar? enligt mig har det många gånger varit så att man har tagit till oskyldiga människor som spiller sitt blod för att, de som har makten ska slippa sätta sina egnas liv på spel. sedan har väl alla invandrare och nybyggare erövrat det som inte varit deras, för att de antingen anser sig vara bättre eller har rätt till marken av andra anledingar. vilket i sin tur alltid har resulterat i väldigt blodiga konflikter.

  2. Ja, ett är säkert!

    Det är inte så många som själva går till fronten eller skickar sina egna barn. Det är alltid andra och andras barn som ska göra det.

  3. ja helt klart !!!
    det är sorgligt egentligen att vi inte kan stå för våra egna konflikter och i stället för att ta hjälp av andra göra det själva.

Lämna en kommentar