Abdallah och Mubarak saboterar

 1_883166_1_34

 

Mannen på bilden ovan är Qatars Sheikh Hamad Ben Khalifa Aal Thani. Sedan slakten i Gaza började har Sheikh Hamad försökt få ett minimum av arabiskt samarbete för att hjälpa Gazaborna men det har helt enkelt inte gått hittills.

Senast igår sprack det arabiska toppmötet han hade kallat till. Det krävdes att 15 länder skulle närvara för att mötet skulle kunna hålla. 16 länder anmälde sitt intresse men två ändrade sig plötsligt, Marocko och Somalia. Varför är det ingen som säger men alla vet att piskan och moroten var framme. Saudiarabien och Egypten motsätter sig ett arabiskt toppfmöte för att hjälpa Gaza. Gaza ska slaktas och alla andra ska stå och titta på, inklusive Sheikh Hamad.

Egyptierna och saudierna ville att Gaza skulle diskuteras vid det ekonomiska toppmötet i Kuwait.  Det räckte tyckte dem. Ett blodbad och en grillfest av denna storlek, där palestinskt kött brinner över hela Gaza, föranleder inte ett särskilt möte, menar egyptierna och saudierna på allvar.

När så många som 16 länder anmälde sitt intresse för Dohamötet, kallade saudierna till ännu ett toppmöte, denna gång  för Golfstaterna, samtidigt som Dohamötet, imorgon, fredag. Så vi kan sammanfatta att tre toppmöten skulle hållas samtidigt. Allt för att inget skulle bli gjort för att rädda Gazaborna.

De punkter som Shiekh Hamad hade lagt för mötet i Doha var i stort sett  stopp för all normalisering av relationerna med staten Israel vilket innebär brutna deplomatiska och andra förbindelser, som handel och annat.  Att Arabförbundet skulle dra tillbaka det arabiska fredsinitiativet och upprätta en fond för återuppbyggnaden av Gaza som Qatar redan satt in 250 000 000 USD som ska gå till Gaza direkt. (underförstått: tjuvarna och kollaboratörerna i PA i Ramallah göra sig icke besvär).Och upprättandet av en såkallad sjöbro till Gaza där arabiska hjälpsändningar och det som krävs för återuppbyggnaden kan föras in.

Förtvivlad meddelade Sheikh Hamad sent igår natt att mötet nu saknar det nödvändiga antalet stater för att dess beslut ska bli gällande, men att inbjudan gäller ända fram tills mötet ska öppnas. Vi får hoppas och hålla tummarna att Sheikh Hamad bjuder in de intresserade arabländerna ändå och andra grännländer som inte nödvändigtvis är araber.  

Slakten fortsatte med oförminska takt under natten. Tall al-Hawa, en förort till Gaza City hamras sönder över de bonde i höghusen. 1054 döda, 4850 sårade.

Uppdatering 09.45 UNRWA vädjar via telefonsamtal till olika tevekanaler. Grannskapet där deras högkvarter ligger bombas intensivt. Deras förråd, däribland deras bränsleförråd som är avsedd för sjukhus och andra livsnödvändiga institutioner som bagerier och annat kan träffas när somhelt. Det är bränsel som just förts in efter mycket om och men och samordnade insatser.

SvD 1 DN 1 2 Dbl 1 VG 1 2 AB 1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

12 svar

 1. De israeliska förlusterna är nu över 50 döda soldater, men det mörkas förstås av militären

 2. Vad FAN håller Saudiarabien och Egypten på med, om inte de börjar motarbeta Israel så lär ju knappast Europa göra något!!!

  Det borde fan vara en skam för hela arab världen (och Europa) att de enda som verkligen har visat att de inte accepterar slakten är två sydamerikanska länder.

 3. Visst Rob, det är en skam.

  När det gäller abdallah och mubarak så tror jag att de kommer att ställas inför rätta. Detta kallas högförräderi av många. 100 muslimska lärda har även kallat det för Ridda, det vill säga avfall från Islam.

 4. Borde inte Qatars Sheikh Hamad Ben Khalifa Aal Thani stänga handelskontoret som han öppnat i sitt eget land Qatar just för Israel??
  Det är som om han försöker gömma sig bakom sitt finger – att han skulle vara bättre än de andra arabiska Ledarna som har de Isreliska ambassaderna kvar!!
  De är precis likadan allihop – Hycklare!

 5. Iham, jag tror att det är just det han kommer att göra imorgon men hade hoppas att Egypten och Jordanien skulle vara med för att stänga ambassaderna.

 6. Rawia , Detta borde inte ha varit svårt för Qatar att genomföra redan under de första dagarna av denna förintelse…
  Att våga visa vad man står för behövs inget arabiskt toppmöte som de tjafsar om fram o tillbaka som barn i sandlådan. Det är sandlåde-nivå på de arabiska ledarna verkligen – tyvärr.
  Chavez tog sitt steg o sparkade Israels ambassad utan att blinka.
  De arabiska ledarna tittar på o kan inte ens komma överens om var o när de ska träffas. Vi är inne på den 20:e dagen o de kallar det för ”akut möte” – akut skulle det ha varit dag 1 , eller dag 2 eller dag 3.
  Efter 20 dagar!! Det är en dålig komedi föreställning som de ställer till med.!!!

 7. De i Qatar är oerhört hövliga och vill inte göra saker utan att ha andra arber med. Saudi och Egypten straffar Qatar fortfarande därför att de sammanförde libaneserna och löste det problemet.

  Nu är i alla fall Sudans president på plats.

 8. ”Saudi och Egypten straffar Qatar fortfarande därför att de sammanförde libaneserna och löste det problemet.”

  Just därför är det sandlåde-nivå verkligen!! De borde skämmas.

  Detta är upp till dig om du vill publicera:
  Min svärmor brukade säga om Saudiarabien följande:
  ”At-har Ard le anjas sha3b” (sha3b är ju lite att ta i men anjas 7okam borde passa in bättre)

 9. Jävla idioter mubarak och abdallah, och varje arabland som inte vill delta i mötet. Det är verkligen en skam att mötet inte skedde nästa dag efter att attackerna mot gaza började.
  Egypten, Saudiarabien o deras vänner är ju delaktiga i attackerna, så vad ska man förvänta sig?

  Rawia jag hoppas verkligen att de ställs inför rätta, men vem ska göra det? Knappast FN eller ngt liknande. Trots det stora stödet från arabiska folket för palestina så tvivlar jag på att arabiska folket kommer att straffa dom. Jag hoppas jag har fel.
  I Iran fanns USA:s mäktigaste vän i mellanöstern, Saudiarabien o Egypten kan inte ens mäta sig med Shahen, vare sig i korruption, förräderi, eller amerikanskt stöd. Men det fanns ett folk som var beredda att stå upp för rättvisan vad som än krävdes. Dom lyckades få bort Shahen, arabiska folket borde ha den händelsen som en inspiration och symbol för att kunna göra samma sak mot deras diktatorer.

 10. Vad i hel####!!!!!! Har Israel gett de gift, och sitter på botemedlet??? Inte ens då skulle en människa fönedra sig till denna grad!!!! Allah yhed 7elkon metel ma hadayto 7elna!! Från o med nu är jag inte en skamsen arab, utan bara en jävligt stolt palestinier!!

 11. Här har vi någon ledare som verkligen vill AGERA och de sätts så många käppar i hjulen för honom. Herre gud vad är de för hållhake som man har på politiker som väljer att låta denna slakt fortsätta. Är de verkligen deras egen makt de är så rädda att förlora? Hur kan de sova om natten?

 12. Ja, Nadia, hållhakar är det som folk undrar över. Knark? Gift?

  Det skulle inte förvåna mig ifallet Ramallah!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: