Att regissera terror

gaza271208

Gaza idag

Dessa palestinska poliser hade förmodlingen någon sorts samling på gården. De och många fler överraskades av eld och metall som regnade ner. Just när skolornas klockor hade ringt, dags för barnen att gå hem.

Hela tettio polisstationer bombades samtidigt. Just när hundratusentals barn var ute på gatorna. Ett par minuter tidigare hade besparat barnen den skräcken det innebar att stå under bar himmel när flyget skövlade remsan från norr till söder och från öst till väst. Barn och åter barn som trycker sig mot varandra, mot väggar och försöker släppa fram ambulanser. Och när några minuter hade gått, kom man tillbaka och bombade precis samma siter, för att skörda nya liv. Livräddarna gick åt. En trafikpolis får panik och det står på den väst han bär att han är just trafikpolis, stirrar på sina döda kamrater och slår sig på bröstet. Någon bär ett dött barn i en kartong. En flicka har fått sitt vackra ansikte skändat med ohyggliga sår. En israelisk talesman för någon sorts säkerhetsteam meddelar journalisten på arabiska aljazeera att han har musiken på högsta volym och ämnar dansa därför att hans armé äntligen gör sitt jobb.

Vi skulle iväg till ett äventyrsbad. Våra släktingar i Dabai skulle ha haft en stor fest. Våra släktingar i Libanon skulle ha haft en stor födelsedagskalas… Israel har bjudit på ett blodbad som både vi och våra barn kommer att minnas så länge vi lever. Några utflykter eller några fester blir det inte tal om. Barnen undrar varför bilden på teve ser så konstig ut. Svartvit fast inte. Allt är grått men en röd jacka ser röd ut… Och jag försöker förklara… så ser det ut där bomber har slagit ner… allt ser grått och utbränt ut trots att rött och grönt finns kvar… Sedan ryter jag: Gå och titta på annat i andra rummet…

En fridfull Sabbat… 195 döda hittills och flera hundra skadade, och egyptiska löften kom till Gaza så sent som igåt att det inte blir några attacker mot Gaza… Och intifadan är i gång Ramallah, Hebron…

DN DN1 DN2 SvD SvD1 SvD2 Pol Pol1 Pol2 Pol3 Dbl Dagen

Annonser

21 svar

 1. Vi är säkert många som åtminstone blir lite bättre till mods av att se dig fortsätta skriva.

 2. Tack Mikael,

  Det som händer i Gaza har varit för mycket för länge. Jag kände att det jag skrev normaliserade och gjorde ofattbara uppgifter fattbara och normala, uppgifter och vardagligheter från ett samtida koncentrationsläger. Jag visste inte till slut vad som var rätt eller fel. Men jag gav mig på att spara krafterna tills det israeliska mördarmaskineriet sätter igång. Då är jag och många andra med och registrerar. Barak och hans kompanjoner har åtminstone sina tjocka mappar i Hag nu. Det var den bästa julklappen vi någonsin fått!

 3. Även i våra libanesiska (i mina kretsar i allafall) hem ställdes allt in. Det gick bara inte. Hade lovat mina små ett basdhusbesök idag också – har suttit som klistrad framför tv:n o datorn sen i morse. Man är liksom handlings o tankesförlamad.
  Följer aljazeeras nyhetssändningar. Såg också den där israelen som ville dansa o ha fest.
  Hade hoppats på lite raktioner – från arabvärlden – inga lika hopplösa förlamade möten utan AKTION – Syrien är heltyst , de vågar väl inget annat nu när de ska inleda ”fredsförhandlingar” , vi ser ju idag vilka som betalar priset för allt detta … Jag bara skakar på huvudet. Det ser dystrare ut än någonsin … hopplöst … Om inte den arabiska gatan byter plats med våra plastdockor till ledare kommer inget att förändras … inte till det bättre iallfall….
  Jag är mållös…………………………………………..

 4. Jag BEKLAGAR! Fy fan va hemskt.

 5. Iham, jag tror att du ha missat en del. Syrien kallade till ett arabiskt toppmöte mitt på dagen och en Buthayna Shaaban, tror att hon är nu rådgivare till Assad, fördömde å det skarpaste…

 6. Nej, jag tror inte jag har missat så mycket rawia… toppmöte efter toppmöte.. hur många fruktlösa toppmöten har vi inte bevittnat huh? Jag vet , de fördömer… Buthayna Shaaban har den där talförmågan som krävs… men inga ord är det som äget behöver idag… inga tomma ord o fördömanden som vanligt.. Vi får se vad den närmasten tiden visar… Om Syrien officiellt avbryter ALLA form av förhandlingar med Israel… både de hemliga o de officiella… då blir det nåt helt annat.. men jag tror ärligt inte det… dagens politiska situation som Syrien sitter fast i har de för att ”undkomma annat”… …”annat” som de skulle skulle ha haft i hälarna än till idag vare sig de var Skyldiga till detta eller ej… med ”annat” menar jag naturligtvis den internationella Domstolen som skulle smutskasta självaste Assad o toppolitikerna omkring honom.. Men nu slipper de… i gengäld får de dras med såkallade fredsförhandlingar… vi vet ju vad DET innebär för araberna… samtidigt som palestinierna betalar notan med blodbadet idag… både för Syriens låsta o tvingade läge o även för den inrikespolitiska kampen inne i israel. (Kanske det andra alternativet låter mer troligt)

 7. Blir det bara ett möte på utrikesministernivå så blir det bara blaha blaha! De stora oxarna som går under USA:s ok vill tydligen inte komma. Men det är underbart att se demonstrationerna från Khartoom till Amman och Beirut. Det är bara början hoppas jag. Det blir inget av om inte ett par arabiska regimer faller…

 8. 206 döda och över 400 skadade hittills.

 9. Varje gång demonstartioner startat i de olika arabiska huvudstäderna tänker jag o hoppas att detta är det vi har väntat på.. det är nu förändringarnas vindar kommer att blåsa ut de korrumperade smutsiga regimer som med sina skuggor täcker all ljus i våra länder… men varje gång blir jag lika besviken.. varje gång håller det på i ett par dagar… sen dör det ut lika snabbt som det hela blossade upp… Folk är för upptagna med annat livsnödvändigt i sina vardagliga bekymmer. Tidigare på 70 o 80 o 90 talet kunde det vara annorlunda… Folk hade sina dagliga bekymmer samtidigt som de kunde BRY sig om vad som hände omkring de.. Idag existerar inte detta… bekymren har bara ökat… Om jag bara tittar på det libanesiska läget idag med höga priser o månadslönen brukar vara slut efter 5 dagar så lever man de resterande 25 dagarna i månaden som förvirrad misslykad o maktlös individ på kackerlacker nivån.
  Detta är en del av masoniternas – kapitalisternas och de stora männens planer. Gör folket HUNGRIGT så orkar de inte bry sg tillräckligt för att störa era planer.

  Låt de gå ut på gatorna o protestera…. Tenfise som v säger på arabiska….sen orkar de inte så mycket mer.. De blir hungriga snart så kan ni fortsätta med ert i lugn o RO.
  FY FAN SÅ förbannad jag ÄR.

 10. Jag vet Iham fast när folk inte har NÅGOT att förlora så har de inte det.

  Mohammed, senaste siffran är 206 döda och 700 skadade.

 11. Det är så tragiskt och äckligt att se att araberna går mot sitt eget folk (saudiarabien, egypten) dom är med på denna massaker.
  Blir så jävla förbannad Hizbollah det är vad Israel behöver bara dom som förstår sig på dom eh wallah.

 12. 😦

 13. Hej Rawia,

  mitt i allt obeskrivligt elände är det ändå kul att se ett inlägg från dig igen. Jag kände mig också tvungen att skriva något lite grand även om jag mest låtit bilderna tala för sig själva.

 14. I DN säger Nathan Shachar att Israel fått in en fullträff.

  Det är sorgligt att man dessutom hela tiden kör på Israels linje. Att Israel attackerar för att de blir attackerade. Man förklarar dock aldrig palestiniernas attacker mot Israel (annat än med hat och anti-semitism). Det är så fattiga analyser och falsk journalistik att man blir jävligt beklämd.

  Det enda positiva är att du Rawia skriver igen.

 15. Enligt SVT-s Text TV Egypten ska öppna gränsen och ta emot skadade palestinier.

  Rawia, jag tog din bild ovan och länkade artikeln bland andra bloggare som skriver om ämnet.
  När man ser den här bilden, då har man bara en enda tanke:

  FY FARAO VILKA JÄ**LA IDIOTER UTAN HEDER OCH SAMVETE!!!

 16. Ja, egyptierna har sagt en hel del men inget har genomförts. Folk i Gaza vill inte skicka iväg svårt skadade och halvt förkolnade människor hela 4000 km till Kairo. De vill helst ha mediciner och sjukvårdsutrustning så att de kan ta hand om de skadade hemma. Ca 150 av de 700 skadade är mycket illa däran och måste vara i intensivvårdsavdelningar. De klarar inte den långa resan.

 17. Men Rawia, måste man skicka människor just till Kairo..?
  Jag menar, finns det ingen chans att man ger första hjälpen så fort de skadade når egyptisk mark,, direkt så fort man passerar muren..?

  Ehh… logiskt kopplar jag ihop tidigare händelser om svälten i Egypten. De saknar möjligheterna också. Kanske därför gäller det bara Kairo?

  PS! Trots att vi alla är berörda pga mest tragiska omständigheter…är det skönt att se dina artiklar igen :o)
  Tack Rawia! Och ja… Alla brukar råna palestinierna på någonting, så du kan blunda inför det att jag tog din bild ovan. Tack!

 18. Skönt att se dig skriva igen Rawia!

  Det jag undrar är inte var alla arabiska stater håller på med, de är mer sionister än Sharon, utan det jag undrar är var är HizbAllahs raketer? HizbAllah bör skjuta av en massa raketer för att underlätta (ykhafif) för palestinierna! Är det inte det de är till för? Att hjälpa palestinska motståndet mot sionistiska fienden?

  Om de inte hjälper nu, när ska de hjälpa? I mina ögon förlorar HizbAllah all legitimitet om de inte gör nåt dessa dagar. men OM de gör nåt så lovar jag att dansa dabke på sergels torg!

 19. Salam efter flera månader.

  Finner det vara hyckleri av det egyptiska ledarskapet att först låta Livni förklara krig mot Gaza på Egyptisk mark medan deras underättelse chef godkänner en offensiv på Gaza, och sen samtidigt spela snäll och erbjuda de skadade sjukvård.

  Det räcker me hyckleriet, vi har fått nog av alla dessa arabiska ledare. NOOOOOOOOOOOOOG SÄGER JAG.

  Den beskrivningen du gav av att allt var grått men ändå me färg var en riktigt bra beskrivning.

  När ja idag läste nyheterna om att 120 hade dödats (man trodde d va så ”få” då) så trodde ja först att d va en rapport om hur många som dött under de senaste månaderna lr nåt… sen ba ser jag att d e färska offer.

  Va ska man säga alltså?

 20. […] Bloggat: Rawia Morra, Reza Javid, El Rubio, Paolo Pissoffi, Progressiva USA, Acidtrunk Borgarmedia: SDS, Dagen, HD, Läs […]

 21. […] personer med samma åsikter plats att sprida sina lögner.  Esbati bloggar och också Motbilder, Rawia Morra. Electronic Intifada,  DN och SvD […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: