Någonstans mellan Slaveriet och Abu Ghuraib…

 

Fördrivningen från Lod, Ismail Shammout, Palestina

300 000 palestinier bad i al-Aqsamoskén i Jerusalem den sista fredagen i Ramadan. Fredagen den 27 Ramadan tros av många vara Allmaktens Natt då mirakel kan inträffa. Det är den natten som himlen öppnar sig för människornas bön och åkallan.

Vad kan 300 000 själar ha bett om på den plats där himlen öppnat sig någon gång för 1400 år sedan så att mannen som genom ett mirakel tagit sig från Mecka till Jerusalem på en enda natt (Israa’), buren av hästen Buraq (Blixten), kunde göra sin himlafärd (Mi’raage).

Jag är inte troende men jag är svag för sådana berättelser. Tänk… att med blixtens hastighet, nattetid, får färdas så långt, över enorma vidder av sand, för att komma till den plats man länge önskat och längtat efter… Jag tycker själv att himlafärden inte är så märkvärdig i jämförelse med Israa’, den nattliga färden.

Och medan folk bad, demonstrerade andra palestinier mot Israels återöppnande av en soptipp för giftavfall i närheten av viktiga underjordiska källor. Varför Israelerna överhuvudtaget dumpat giftavfall på Västbanken och varför man överväger att börja göra det igen, tolkar jag som planer på att mörda en massa människor. Och Israel kan göra det därför att världen blundar och slår dövörat till. För att så småningom säga att man inget visste.

Och medan folk bad, läxade USA:s utrikesminister Condoleezza Rice världen vid Säkerhetsrådets sammanträde för att diskutera det israeliska byggvansinnet på ockuperad mark. Hon ville inte alls diskutera Israels bosättningspolitik. Hon tyckte att sådana diskussioner ska hållas inom Kvartetten, synbart helt omedveten om den förödande kritik som denna Kvartetten just fått av 21 människorättsorgansiationer, de flesta mycket välansedda sådana så som Rädda Barnen, Diakonia, Christian Aid och Oxfam.

När Condi sa det där, förvreds hennes ansikte och blåstes upp liksom. Det var inte vackert. Och jag kan för allt i världen inte begripa varför en svarta kvinnan, vars förfäder förslavats i hundratals år, kan vara så arg på ett folk vars liv löper från en katastrof till en annan och som i nästan 100 år inte fått någon lugn och ro. Den röda tråden vill inte löpa från Rices ursprung till hennes vandel idag. Från Slaveriet till Bushadministrationen. Från bomullsplantagen till Abu Ghuraib.

Nej, Condi ville diskutera något helt annat, nämligen, Ahmadinejads berömda ramsa. Och ja, hon upprepade det än en gång och tuggade fradga nästan. Och jag tänker att det alltid är så. Att folkrätten försvinner på vägen mellan ett slaveri och en Abu Ghuraib, mellan en människas rätt till dricksvatten och en soptipp för giftavfall, mellan verkliga mord och hjärnspöken.

Abbas visade kartor och sa att de israeliska bosättningarna delar Västbanken i fyra delar. Och Amr Moussa sa att freden hålls som en morot för att arabera ska rätta sig i leden och bli lydiga. Och han sa att de israeliska bosättningar förvandlar den palestinska staten till en chimär.

SvD SvD2 Dagen DN  DN2  Anna Wester om Per Ghartons nya bok

JInge: FRA-Lagens femton oklara punkter  Veckans ord: Trafikstråk, Hampus

Annonser

6 svar

 1. Överanpassning kallar man det som Condi Rice uppvisar, alltså man blir mer överklass än överklassen själv om man som underklass får tillträde till överklassens salonger.

  Det som händer med palestinierna just nu är så upprörande att jag inte har ord för det bara – och jag är så otroligt bitter på både den förra socialdemokratiska regeringen och vår nuvarande regering, för den attityd man uppvisat.

  En gång var jag ganska stolt över Sverige och över att vara svensk, då när Sverige värnade om små länders rätt att styra sig själva, om avkolonialiseringen, om palestiniernas rätt till sitt land. Idag skäms jag, sedan snart 20 år, över att vara svensk.

 2. condi rice är en uncle tom.

 3. Rawia:
  Det hör kanske inte hit, men nu har jag läst ut Ilan Pappes bok om den etniska rensningen av Palestina 1947-48 och framåt. Jag hade bilden klar för mig i stora drag, men riktigt hur illa det var det har jag nog inte vetat tidigare. In i halva boken började det kännas outhärdligt bara att läsa vidare, och då läser jag bara. Om endast hälften är korrekt så är det fasansfullt nog och dessutom är det nära nog otroligt att världen tigande åsett detta.

 4. Fyfasen. Israel är ett av sex länder i världen som producerar Bromberande flamskyddsmedel.(läskigt miljögift)Undra om det är avfallen däifrån som kanske ska till den soptippen.

  Har precis hittat hit till din blogg, superbra!

 5. När jag som ung FN-soldat kom till mellanöstern i mitten av 70-talet, var jag (och mina kamrater) övertygade om att vi skulle försvara det lilla Israel mot sina stygga grannar. Det hade våra massmedia lärt oss. Efter att ha blivit trakasserade av den israeliska krigsmakten genom stoppade vattenleveranser, lågflygning över vårt tältläger och överskjutning med artilleri var vi ganska sura. Vi såg ju även hur den arabiska befolkningen blev behandlad, så de flesta av oss ändrade åsikt i konfliktrågan.
  När jag under 80-talet tjänstgjorde några gånger i södra Libanon och upplevde trakasserier mot civilbefolkningen ( bl a genom demolerade citrusodlingar ) och även trakasserier mot FN-personal fick jag och många med mig att detta var statsterrorism. En hög norsk officer jämförde israelernas framfart i södra Libanon med tyskarnas i Norge under kriget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: