Det är Bush som bör tacka…

 

Efter många om och men lyckades Saudiarabiens utrikesminister Saoud al-Faisal, uppbackad av Amr Moussa, Arabförbundets general sekreterare och hela den arabiska gruppen inom FN,  med att sammankalla till ett möte i Säkerhetsrådet för en diskussion av Israels byggande på ockuperad mark. Ett byggande som ökar med rasande fart och äter mer och mer av det som kanske skulle räckt till att bygga en palestinsk stat. Som det är nu är det omöjligt och det är just det som varit meningen.

 Det amerikanska motståndet mot ett sådant möte har varit massivt. Condi Rice sa till den irakiska tevekanalen al-Hurra att hon inte ser någon som helst mening med en sådan diskussion i Säkerhetsrådet idag utan vill att diskussionen ska skyfflas iväg till… ja.. tro det eller ej…till Kvartetten… det vill säga till Tony Blair som lyfter en fet lön utan att ens lyckas ta sig till Gaza. Än mindre hålla möten och diskussioner. Jag har i alla fall inte hört om sådant på länge.

Idag kan vi läsa i tidningen Dagen : FN, USA, EU och Ryssland, som tillsammans utgör Kvartetten för fred i Mellanöstern, har misslyckats fundamentalt med sina ansträngningar att förbättra den humanitära situationen och att skapa fred i Mellanöstern. Det är budskapet från 21 stora europeiska hjälporganisationer, i en rapport som släpptes inför Kvartettens möte i New York i dag.

Det som är slående är det politiska hyckleriet, amerikanernas och alla andras. I flera år har man hört att Bush ”Vill se en palestinsk stat” men igår sa han till Mahmud Abbas: Jag delar din önskan om att se en palestinsk stat. Men det är svårt…” Abbas i sin tur tackade för Bushs ekonomiska och militära stöd till den palestinska myndigheten.

Tiden stannade nästan. Där de satt, Bush och Abbas blev allting klar. Och jag förstod att alla svek som palestinierna utsattes för och som jag hört om, inte är sagor utan just sådana som höll på att utspelas inför hela världens ögon: Bush lovade utan att leverera. Bush gav Israel tid att bygga monstruösa bosättningar, grådaskiga cancersvulster i konfliktens hjärta. Abbas trodde att han skulle få stöd för att äntligen få bygga en palestinsk stat. Det han fick var pengar och vapen för att hålla sitt folk i schack medan Israel byggde.

Och jag undrade just när Abbas tackade: Begriper han vad han tackar för? Det borde ju vara tvärtom. Det är Bush som bör tacka för enastående insatser från Abbas sida…

Och då och då kallar al-Faisal eller Amr Moussa eller vem det vara månde till något döfött… likt dagens sammanträde. Och resten av världen låter det ske. Ja, av någon anledning låter man det ske trots att man vet att man bör säga ifrån, för allas vår skull. För Palestina må vara obefintlig på marken idag. Men det är inte många som tvistar om att Palestina är konflikternas moder och att ingen fred kan någonsin bli verklighet så länge Palestinafrågan inte är löst.

Aljazeera.net/English Aljazeera.net/Arabic  SvD SvD2 DN SDS HD HD2 

Jinge: Sara Palin är sänd av Gud  Hampus: Jag vill ha tillbaks min blomma

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Ett svar

  1. […] DN1 t Blogge Opassande Odsvall Linander Scabern Hartman Engstrm Alliansfritt Zaramis Fotolasse rawia Morra […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: