Sexuella övergrepp vid gränsövergången Rafah

 

 Rawan Muhammad, Palestina

Igår dödades fem palestinier och fyra skadades när den egyptiska gränspolisen sprängde två tunnlar mellan Gazaremsan och egyptisk territorium. Tunnlarna har använts för varusmuggling och av folk som desperat försöker komma ut eller in i Gaza sedan israelerna stängt gränsövergångarna. Gaza har varit belägrat sedan juni 2007.

Igår talade palestinier som misslyckats med att ta sig ut när egyptierna öppnade gränsövergången Rafah, till arabiskspråkiga BBC, om övergrepp och utpressning. Bara de som kunde betala slapp ut. Egyptiska officerare ser palestinierna som sin största inkomstkälla vid gränsen.

Mer än 300 studenter som skulle ha börjat på sina universitet för flera veckor sedan i utlandet sitter fortfarande fast i Gaza. Många av dem har redan förlorat sina stipendier och sina platser, åtminstone för i år. Många av studenterna har fått psykiska besvär och hjärtbesvär.

En hittills okänd grupp hotar nu med att spränga gränsövergången och göra upp med officerare inom den egyptiska säkerheststjänsten och alla ”som utsatt våra systrar som ville resa ut via Rafah (i söndags) för sexuella övergrepp och som tagit emot mutor…”

Jinge: Se över vapenlagarna  Hampus: Du skall inte stjäla… 

Egon Berglund: Solidaritet med alla kristna minoriteter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: