Tar du allt från någon, då tar han kanske ditt liv

 

 

Murbygget förstör palestinska avloppssystem, israelerna vägrar reparera och ger inte tillstånd för andra att göra det heller. Resultatet är att folk lever nu i avloppsvatten, av Guevara al-Budairi

 

I tre veckor har jag velat skriva om den förnedring och de brott som palestinierna utsätts för i Jerusalem, men jag har inte orkat. Det finns en gräns för hur mycket elände man kan ta till sig och omformulera. Men med ännu ett vansinnesdåd kan det vara på sin plats med ett försök till en förklaring. Jag tycker självklart att dessa aktioner är förfärliga helt enkelt. Men jag tycker inte att de kommer som en blixt från klar himmel. Och de är förutsägbara. För många palestinier i allmänhet och Jerusalembor i synnerhet har livet självt blivit ett vapen. Och om jag vore israel skulle jag aldrig känna mig trygg. Jag skulle till och med vara rädd för en död palestinier. För palestinierna i Jerusalem åtminstone eller en del av dem, har nått gränsen. Livet är så vidrigt att det räcker och blir över. Men det som är större än livet där är hatet. det systematiserade, utstuderade, långsiktigt planerande hatet vid sidan av det omedelbara, har ödelagt människor själar.

Jag vet nu att mina ord kommer att läsas så som fan läser Bibeln, men det har jag varit med om. Så jag kan bjuda på några sanningens ord ändå!

Palestinierna i Jerusalem drunknar i avloppsvatten. Murbygget har förstört avloppssytemen i många av de förorter som nu stympats med apartheidmuren. De israeliska myndigheterna vägrar laga dem. Samtidigt ger man inga tillstånd till palestinska myndigheten att komma in och göra det. Sjukdomarna är oräkneliga. Jerusalemborna är rädda för allt från magont till cancer som de tror utsattheten för avloppsvattnet medför. Och nu är 9000 elver utan skola i år därför att där fattas 1300 klassrum. Skolorna är redan överfulla och några nya skolor eller klassrum har inte byggts på flera decennier. En hel del undervisning sker idag i vanliga lägenheter. Ändå blir 9000 barn och ungdomar utan skola. Allt för att driva deras familjer ut ur den stad där deras förfäder levt sedan urminnestider.

Bosättarna tar hus från familjer vars förfäder har bott i stan i hundratals år. Man flyttar in tillsammans med familjen och terroriserar dem tills de flyttar ut. Man försöker köpa hus och när ägarna vägrar tar bosättarna dem, kör ut deras ägare ofta med hjälp av ett domstolsbeslut. Nu pågår en folkräkning och därför stövlar israeler mitt i natten hos palestinska familjer och kräver att få se deras identiteshandlingar och deras ”uppehållstillstånd”. Försök att gå in till någon svensson mitt i natten i någon Stockholms förort, kräv av honom hans uppehållstillstånd i Sverige och filma sedan hans reaktion.

I tre veckor har tiotusentals palestinier förnedrats på väg in till Jerusalem när de försökt komma in  för att be vid stans heliga platser. Män över femtio år och kvinnor över fyrtiofem har man sagt att man skulle släppa in. Men bara en bråkdel har lyckats komma in efter att ha stått och köat hela nätter och halva dagar.

Men värst av allt är nog utgrävningarna vid och skändningarna av arabiska begravningsplatser där Jerusalemborna begravt sina döda sedan 600-talet och fram till idag. Palestinier boende i närheten hävdar att det ligger ben lite varstans. Att benrester ligger i travar slängda vid vägkanten när israelerna farit fram. Allt för att israelerna letar desperat efter något som binder dem till landet. Samtidigt suddar man ut ett helt folk och dess historia. På helig mark och över gamla och nya gravar vill man byggar parkeringsplatser och tågstationer. Men just vid begravningsplatsen Maman Allah, tänker man bygga ett museum som tydligen har med respekt för andra att göra!

Men, parkeringsplatserna och tågstationerna har ett högt pris. Ett pris som israelerna kommer att betala, om inte de själva så deras barn. Och om inte deras barn så deras barnbarn. För man kan inte ta ifrån en människa ALLT och tro att hon finner sig i det. Hon kanske kommer tillbaka någon dag och tar allt man har…?

SvD DN Politiken Dagbladet HD VG
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

14 svar

 1. ”Tar du allt från någon, då tar han kanske ditt liv”

  Så är det!

 2. Bra att Du håller med Jinge!

 3. ”Nu pågår en folkräkning och därför stövlar israeler mitt i natten hos palestinska familjer och kräver att få se deras identiteshandlingar och deras “uppehållstillstånd”.”

  Ja de har lärt sig metoderna från Gestapo. Så gjorde man på den tiden det begav sig nämligen. Och ska man jaga iväg folk så ska man behandla dem som skit.

 4. Många av de gamla familjerna i Jerusalem har bott i samma hus i över 700 år. Nu menar jag de gamla Jerusalemsläkterna. Att man kommer nu och be dem om uppehållstillsånd är helt enkelt surrealistiskt.

 5. […] Ls Rawia Morras reaktion! SvD DN HD it […]

 6. gud kommer snart sätta stopp för det här………….

 7. Israeliska rasistiska lögner får du tugga någon annanstans! /Rawia

 8. Nazisterna förlorade – så kommer även sionisterna en dag. Det är liksom en kosmisk naturlag tänker jag.

 9. Lite skumt men rätta mig om jag har fel.
  Tycker du Rawia att det är en människas rätt att ge igen genom att döda den som kickat dig ur ditt hus?

  Jag gillar din blogg som fan för övrigt….man får höra lite annorlunda historier än vad man är van vid….du borde få jobb på DN eller nått.

  One

 10. Nej, Rami, jag tycker inte att det är rätt att döda en annan människa överhuvudtaget. Men jag talar om hur det brukar vara och hur det brukar gå till.

  Rätt till motstånd har dock alla folk, ifall av ockupation. Men jag undrar hur man skulle ställa sig även vid dödande som förhindrar massakrer på tusentals människor eller i fall av folkmord och etnisk rensning. Hade någon satt en kula i panna på Ratko Mladic före Srebreniza hade jag nog inte sörjt så värst mycket.

  Tack för dina snälla ord annar. Du är alltid så gullig 🙂

 11. ”Tycker du Rawia att det är en människas rätt att ge igen genom att döda den som kickat dig ur ditt hus?”

  I USA, just i Bushs Texas, har man rätt att döda en människa som sätter sin fot på marken (om personen är okänd för ägare och inte är bjuden av ägarens familj)!
  I hela USA har man rätt att skjuta mot personen som tränger sig in i hemmet mot familjens vilja eller inbjudan.

  USA är inte under ockupation. Det talar om att amerikaner har mindre rätt för liknande försvar än palestinierna.

 12. Ja Ida, det är så skönt att ha dig inpå knutarna 🙂

 13. Fast jag tycker inte att Rawia borde skriva i DN utan i SvD..!
  Där behöver vi någon som kan rensa luften… liksom city-akuten.

 14. Akta dig Ida. Jag håller på att bli hur mallig som helst..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: