Inga pogromer, sa Olmert

 

Söndags den 14 september sa Olmert: ”I staten Israel kommer det inte att ske pogromer mot icke judar.” Och i mitt stilla sinne tänkte jag: När fan blir gammal…

Det var med anledning av att beväpnade bosättare gick bärsärkargång i och terroriserade ett par byar, Asira och Maadama i närheten av staden Nablus och som jag skrev om här. Samma grupp bosättare har jag skrivit om också när de terroriserade byn Burin i samma område och brände ett hus till grunden i gryningen. Och tro det eller ej, det är samma grupp av beväpnade bosättare som jag skrev om den 25 juli och som brände mer än 700 donums åkermark och 9500 oliv- och fruktträd i byarna Burin och Huwara. Och samma grupp av bosättare hade jag skrivit om den 20 juni också när de brände hundratals donums mark, massor av oliv- och fruktträd och dödade en massa boskap.

Nu skriver jag terror igen därför att femton årige Suhaib Salen dödades igår lördag av någon i närheten av samma bosättning. Den israeliska armén tar på sig skulden men jag är väldigt misstänksam. Och man säger att killen hade en brandbomb. Fast ingenting på den döda kroppen tyder på att pojken hade på sig någonting över huvud taget. Det vittnar både en läkare och fotograf från Reuters om.  Och jag tror att det är en grabb som skulle hämta hem några betande får, varken mer eller mindre. Men det är bara att vänta och se.

Av någon underlig anledning kallade jag inläggen om byarna kring bosättningen Yitzhar för ”Terror”, ”Terror andra avsnittet”, ”Terror, tredje avsnittet” och ”Terror, fjärde avsnittet.” Det kanske hade med bosättarnas tillvägagångsätt. Alla förskräckliga historier om deras stölder och hur de stack ner djur och misshandlade människor, skvallrade om att det inte var fråga om en enstaka händelse eller en full bosättaryngling.

Och det har de gjort under Olmerts regeringstid faktiskt. Alla dessa attacker. Och om inte nerbränningen av tusentals donums med skördar och träd, om inte stölder och dödande av boskap medan ägarna ser på, om inte misshandel, slag av byborna och släpandet av dem ut ur deras hus mitt i natten, om inte allt detta är pogromer, så vet jag inte vad det heter.

Nu när Olmert ska lämna sin position, kommer han på att kalla saker vid sitt rätta namn. Men som premiärminister saknade han mod och moral för att göra det. Det är inte det sista vi kommer att höra från bosättningen Yitzhar och jag misstänker att det är en bosättning som det är si och så med den israeliska statens kontroll över. Det känns som om det är bara en tidsfråga innan dessa bosättare ställer till med en förmidabel massaker på en närliggande by. Det som de gör nu är att pröva sig fram och undersöka hur långt kopplet är och hur hårt det sitter åt.

Och avslutningsvis: Kan någon förklara för Olmert och hans kamrater att byarna kring staden Nablus inte är staten Israel? Och att israelernas pogromer sker till och med utanför staten Israels gränser?

Dagbladet.no om Livni som elitspion  DN  DN1  SvD SvD1 SvD2 SvD3  SDS

Jinge: Ny al-Qaida video  Hampus: Satellitbilder visar att etnisk rensning minskade våldet i Irak

Pastey: Om televisionen och förorten


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

14 svar

 1. Matte!

  Man måste vara vid sina sinnens fulla bruk för att kommentera här och ljuger man så åker man i spamfiltret fortare än kvickt! /Rawia

 2. Skriv från din hem ip-adress så kanske jag släpper fram nåt 🙂 /Rawia

 3. Har du troll på besök så vet du i alla fall varifrån de kommer oavsett om de kallar sig Linda eller Matte.

 4. Jag är bara tacksam över att få tag i nya anonyma proxys att mata in i spamfiltret. 🙂 Med ett enkelt knapptryck kan man stänga av en hel server.

 5. Reuters – varför skriver inte svenska dagstidningar utifrån Reuters? Gör de det? Valda stycken? Man har alltid hört om Reuters. Förtroendeingivande. Förr skrevs väl allt utifrån Reuters? Eftersom man villigt vill sälja allt i vårt västerland har det möjligtvis blivit så att man helt enkelt sålt ut tryckfriheten som alla käftar om?
  Numera sker tryckfriheten och den fria pressen inom ramen för nätpress och det är detta man vill tysta medelst FRA? Frågor man kan ställa sig utan att bli anklagad för konspiratör. Helt enkelt súnda frågor från folk med vanligt sunt förnuft.
  Det israeliska bosättarvåldet övergår allt förstånd man kan tänka sig. Snacka om likheter med Europas mörka 30-40-tal.

 6. Kan någon förklara … att byarna kring staden Nablus inte är staten Israel?

  Tycks som IDF har tagit på sig den uppgiften:

  But following the settler rampage through the Palestinian village of Asira el-Kibliyeh in response to the stabbing of nine-year-old Tuvia Shtatman in Yitzhar on September 13, the IDF decided to suspend visits to the tomb [of Joseph.]

  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1222017408215&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

 7. Men kolla det här svaret:

  ”There is no security reason why we can’t go in to pray there,” he said. ”The IDF operates in Nablus almost every night and they can easily accompany us, like they have done for the past year.”

  Jag undrar vad ”operates” betyder här och vill helst inte veta!

 8. Jag tror att operates här betyder ”jaga terrorister”, vilket inte är helt samma sak som det bosättarna håller på med (som mest tycks vara att terrorisera palestinier, vilka som helst … )

  Det lilla som är positivt i historien är att åtminstone vissa inom IDF nu för tiden också ser bosätterna som problematiskt störiga, för att inte säga rent ut kriminella.

 9. Det kan inte vara kul för IDF som ju har folk av alla sorter, en del väldigt sekuläriserade, att skydda dessa tokstollar. En del av dem är ju fullständigt galna och kan hitta på vad som helst när som helst.

 10. Kul för IDF? njah, knappast …

  – ”Outside of the question of when to evacuate outposts, there is also the issue of the activities within the outposts, some of which are unimaginable,” said Livni. It’s important, she added, that the government take action and not be satisfied with just making statements. The question, she stressed, is how to bring the perpetrators to justice and punish them.

  ”There is a sense that there is no law and order in Judea and Samaria,” Livni said.

  Picking up on that point, Defense Minister Ehud Barak called for stiffer sentences for settlers and activists who break the law. Soldiers who catch settler offenders and turn them over to the police find that the suspects are released or given very light sentences.

  Evil wind of extremism
  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1222017412369&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

 11. Jaha, först stal man mark åt dem, utfodrade dem och gjorde dem feta, starka aggressiva och nu har man ångrat sig? Barak och Livnin är bara ett par i den långa raden av israeliska ledare som utnyttjat bosättarna.

 12. Dom inser att så småningom kommer det mesta att WB att utrymmas. Gissa vem som då får bosätterna i knät?

  😀

 13. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: