Terror, tredje avsnittet

Skillnaden mellan en palestinsk sten och en israelisk bomb

Ett gäng bosättare från Yetsahar attackerade byn Burin i närheten av Nablus igen tidigt imorse och brände ett hus till grunden.

Ehud Olmert öppnade sitt regeringsmötet med att berömma Shabak för avrättningen av Jalal al-Din Natsha i hans faders hus. Natsha var anklagad för att ligga bakom attentatet i Dimona.

Modern hade hämtats för att övertala sin son att överlämna sig till israelerna då han befann sig i familjens nya hus som höll på att byggas. Han vägrade. Man sköt skott, granater, satte eld på huset och sprängde det  till pulver till slut när Jalal al-Din i sin desperation sköt mot angriparna. Jag har själv aldrig sett något liknande. Det var verkligen bara pulver kvar.

Till modern sa man: Du kan gå nu. Du kan inte identifiera kroppen för han är ”söndersmulad”. Det är vad den tillintetgorda modern berättade för media när morgonen kom. Och det jag såg på teve var svarta bitar ihopsamlade på en bår. Huvudet lär ha hittats så sent som i eftermiddagen idag.

Vad än Jalal al-Din hade gjort, så blev han där dömd och avrättad, som så många andra, utan rättegång. Och det är något som Olmert är stolt över och berömmer med hela munnen. Att det finns en familj som forlorat både sitt barn och sitt hus, är något som han inte ens tänkte på tydligen. Att straffa hela familjen är så självklart för israelernas tänkande, trots att inga bevis finns mot någon.

President Abbas rådgivare i Jerusalemfrågor Hatim Abd al-Qadir blev själv sårad inatt när israeliska armén rev ett femvåningshus som såg ut att vara splitternytt och väldigt påkostat, i Beit Hanina i Jerusalem. Fem familjer som hade köpt våningar i huset tillbringade natten på gatan. Ingenting fick de med sig från huset, utom de kläder som de hade på sig.

Bomberna som exploderade i Gaza har fördjupat klyftan mellan de styrande i Ramallah och Hamas. Precis som det var meningen och ingen av parterna verkar tänka tanken på att det faktiskt är just meningen med de attentaten. Hamas må vara populär bland palestinierna, men de saknar den intelligens nivå som utmärker den libanesiska motståndsrörelsen idag. Där vet man hur och när man måste stå över provokationer av den typ som skett i Gaza. Abbas var inte sen att beordra fängslanden av ett 50-tal Hamasanhängare på Västbanken. Allt medan israelerna mördar, demolerar och stjäl mark ifrån dem. Och någon lättnad på varubristen har Gazaborna ännu inte upplevt på riktigt. Vapenvilan gav inte det som utlovats.

SvD DN Jinge  Hampus Pasteys Plats

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

7 svar

 1. Teckningen säger verkligen mer än tusen ord.

 2. […] SvD1 DN1 Rawia om terror Svensson om hgern Motbilder om FRA […]

 3. Det finns bara ett sätt att nå fred. Det är att omvärlden sätter mycket hård press på Israel. Som det nu är lallar man med i tystnadens språk och det är samma sak som att stödja Israel. Palestiniernas agerande hur det än är och på vilken nivå är ett enda rop på hjälp.

 4. Läste precis Ehud Olmerts ord om Jersusalem:

  Whoever thinks its possible to live with 270,000 Arabs in Jerusalem must take into account that there will be more bulldozers, more tractors, and more cars carrying out [terror] attacks,”

  Kan rasism uttryckas tydligare?

 5. Men han ser inte att det är ockupationen som måste bort? Utan de rättmätiga ägarna till de gamla husen? Waqf-ägorna och de kristna kyrkornas ägor? Alla måste bort för att bosättarnas och ockupanternas säkerhet ska garanteras? Vart? Vart kan man skicka 270,000 människor idag?

 6. Rakt upp i himlen, Rawia. Det är dit alla som Israel dödar skickas. Rakt upp i himlen 😦

 7. men varför skickas så många barn dit de som har hela livet framför sig yousef , men soldaterna är skjutgalna,gud rädda dem……..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: