En sorglig fest i Libanon imorgon

Fatima al-Haj, Libanon

Klockan åtta svensk tid kommer man att utväxla fem libanesiska fångar mot de två israeliska soldaterna som Hizbollah kidnappade i juli 2006 just för att befria den sista libanesiska fången hos Israel, Samir al-Quntar. Araberna kallar honom de arabiska fångarnas furste. I trettio år har han suttit för ett attentat som han utfört i Norra israel, 17 år gammal.

47 år gammal kommer han ut och trots att han är dömd för 542 år. Det som har sipprat ut från fängelserna är att Samir har växt till sig. En storvuxen man med stora ögon och fast blick och ingenting hos honom påminner om den där 17 åringen. Hans familj kan inte bärga sig. Den har vuxit, familjen, sedan dess. Den har vuxit en hel del. Han har syskon som han aldrig träffat. Om han ångrat sig? Knappast, verkar det som. Det han lovat från fängelset, sägs det, är att ägna sig åt motståndet resten av sitt liv.

Jag tror att han måste ägna resten av sitt liv åt att gömma sig för Israelerna kommer att jaga honom och försöka döda honom. De andra fyra fångarna behöver kanske inte oroa sig lika mycket. De togs tillfånga under julikriget 2006.

Imorgon kommer de så fort de kommer till libanesiskt territorium att föras till Beiruts flygplats med president Michel Sleimans helikopter. Därefter kommer de att föras till presidentpalatset i Baabda där alla av poliskt betydelse i Libanon kommer att närvara för att hedra dem, inklusive sådana som gör det motvilligt. Inte ens Walid Jumblatt kommer att kunna hålla sig borta då Samir al-Quntar, som shiamuslimerna slagits så hårt för att befria, under så många decennier, är drus. Att utebli från en sådan fest skulle innebära politiskt självmord.

Samir al-Quntar kommer nog att spela en stor politsk roll i Libanon i fortsättningen, oavsett om han har förstått det eller inte. Det som har sipprat ut från israeliska fängelser är att killen är bergfast i sin övertygelse om motståndets nödvändighet när det gäller konflikten med Israel. Han har varit en stor ledare och en inspiratör för alla som träffat honom. Och om arabiska fångar har haft en lika stor dröm om friheten  så har den handlat om att få träffa Samir al-Quntar i fångenskapen. Många är de palestinska fångarna som har låtit sig fotograferas med honom, senast i raden Marwan al-Barghouthi.

Israelerna verkar övertygade om att deras två soldater är döda. Att de kommer att ta emot kropparna i kistor. Som syster, dotter och mor önskar jag att israelerna har fel. Jag hoppas att de två soldaterna är vid liv. Och även om de inte är vid liv, tänker jag på deras familjer och hoppas att de får ro. Min egen brors döda kropp var borta i flyktinglägret Shatila i över 18 år. När den äntligen påträffades orkade vi knappt känna någon sorg. Det var bara en befrielse. En grav att gå till. Äntligen. Då hade vi sörjt i decennier över att inte ha en grav att gå till när alla andra gjorde det, trots att min far och många av våra släktingar dödats i Tall al-Zaatar. Falangisterna hade bulldozrat allt. I värsta fall kan tusentals kroppar, bland dem min fars och mina släktingars, ha hamnat på en soptipp någonstans. För man lät inte de överlevande från Tall al-Zaatar att återvända för att hämta kropparna.

Klockan 20.00 svensktid bör man utväxla kropparna efter stupade israeliska soldater i Libanon mot två hundra kroppar som israelarna hade hållit på sina så kallade ”numrerade begravningsplatser” för att de inte skulle få värdiga begravningar av sina anhöriga i Libanon. Många av dem har varit döda fångar sedan 1970-1980-talen. De flesta av dem är palestinier. Det blir många begravningar i alla flyktingläger, först efter att man gjort DNA-tester på kropparna för att fastslå identiterna.

Kropparna kommer att landa i Beiruts flygplats där vägen kommer att vara kantad av hundratusentals om inte miljoner libaneser och palestinier. Många gamla sår kommer att gapa och blöda mitt i en gigantisk, makaber och sorglig fest. Alla flyktingläger kommer att stå ansikte mot ansikte med Nakbans fasansfulla ansikte, än en gång.

En sista förhoppning är att man betraktar sig själva och hela processen och begrundar: Är det så här det kommer att se ut i alla evighet? Krig och kistor och makabra fester i det land där världens tre största religioner predikat kärlek i tusentals år?

SvD SvD1 DN DN1 Dagen Sydsvenskan 

 Jinge om Reinfeldt  Svensson om ökande klassklyftor och ökande bevakning

Pastey om diskursförändringar Paolo om att ta liberalismen på allvar

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

30 svar

 1. ”Klockan 20.00 svensktid bör man utväxla kropparna”

  Det är klockan 8 på morgonen, enligt Al-Manar

 2. @ !!!

  Stryck det jag skrev, tiden har ändrats till 10.00 svensk tid…

 3. Det jag läste var att utväxlingen skulle ske i två omgångar. Först de levande fångarna och sen kropparna.

  Det finns olika versioner av det hela. Så vi får väl se hur det blir.

 4. Vad anser du om det Samir dömdes för? Är han värd sin hjälte hyllning?

 5. Darathar,
  Nu är du här och spökar igen. Jag har ingen uppfattning om Samir. Han var 17 år. Vad som egentligen hände vet jag inte. Och jag tycker inte att israeliska armén förtjänar hyllning heller. Googla gärna på antalet mördade palestinska barn i år bara så förstår du vad jag menar.

 6. Vad var det för attentat han utförde?
  542 år är en väldigt massa år så det måste ha varit något väldigt allvarligt han gjorde, eller?

 7. Han skall ha dödat en far och hans fyraåriga dotter.

 8. Och detta hedrar man?
  Det ter sig för mig helt oförståeligt.
  Det vore ungefär som om Anders Eklund skulle blivit hyllad av Reinfeldt och Sahlin.

  Finns det verkligen inga bättre förebilder?
  Detta är ju knappast något som kommer att ge särskilt bra gensvar i västvärlden.

 9. Hehe tittar in här ibland och kommenterar om kommentaren inte kräver allt för mycket av min energi. Tyckte bara informationen om hans dåd var viktigt i sammanhanget.

  Och att han dödade dem är väl tämligen bevisat. Ett mindre barn dog också av kvävning då barnets mor försökte få barnet att sluta gråta, så att inte Samir skulle hitta dem.

  Hela historien är sorglig, och israeliska soldaters beteende rättfärdigar inte hans handling…

 10. Darathar,
  Jämför Smair med Anders Eklund,den mannen som dödade Engla här i sverige. Samir var fortfarande omyndig och hade växt i en värld där krut var språket. Mannen som dödade Engla var i en värld där man kunde få nästan allt man vill ha och värld där minimal våld hade var helt oacceptabel.
  Vilken är den kriminella, Samir eller Anders?
  Svaret är enkelt.
  Men åndå vill man ha Samir hängd, medan Anders ska få psykiatrisk hjälp.

 11. ”Han skall ha dödat en far och hans fyraåriga dotter.”
  Ja, enligt Israelerna är fallet så.
  Enligt israelerna så sprängde dalal almughrabi upp en Buss med barnfamiljer i.
  Enligt Israelrna är vi alltid barbarena och de de mest civilicerade på denna jord.
  Tittar man på statistik sen 1948 till idag (vet inte om det verkligen finns sån statistik dokumenterat nånstans) men jag är säker på att för varje 1000 araber som dödats sen dess har 1 israel dödats.
  Som sagt, det är vi araber som är värstingarna och de största bovarna. Det är vi som satte ett helt folk på flykt och slängde ut de ur deras hem med hjälp av våldets o skräckerna orkanvindar!!!
  Vadgäller Samirs historia så ser jag fram emot vad han har att säga om det som VERKLIGEN hände för 30 år sen. Hoppas på att Aljazeeras Ghassan Bin Jiddo får göra en specialintervju med honom angående detta. Om någon så är det Samir som vet vad som verkligen hände. Och det är inte mer än rättvist att få höra det från honom och inte från israelerna som flera ggr om har bevis visat att de LJUGER sig fram. Ända sen 1948 har de ljugit sig fram i princip det mesta.
  Som du utryckte det nånstans i det du skrev senast , det är som om Israelrna tycker sig ha monopol på en hel del du nämnde. De tycker sig ha monoppol på sanningen också!!

 12. Nordh,

  Israel har alltid hedrat sina egna bödlar. Sharon som ansvarade för Sabra och Shatila massakern där ca 3000 palestinier slaktades blev landets premiärminister. Shamir var väd den som mördade Folke Bernadotte, Barak avrättade palestinier i Libanon utklädd till en tant. Peka ut en enda israelisk ledare som inte har blod på sina händer så blir jag glad.

  Varenda israelisk ledare som använder sig att Dödspatrullen Shin Bet och Mossad, vilket alla gör, har blod på sina händer.

  Frågan om firandet är klart missvisande. Det libanserna firar är inte Samir al-Quntars dödande. Det man firar är att man fått sin vilja fram. Man har tvingat Israel till en uppgörelse som israelerna själva beskriver som förnedrande.

  I sextio år har israelerna firat. Nu vill libaneserna också fira. Det som är märkligt är att israelerna även vill lägga sig i, i huruvida libanerna bör fira eller inte. Men den tiden är förbi….

  I decennier har israelerna låtit hela arabvärlden förstå att deras stridspiloter och soldater firar, dansar och super efter genomförda uppdrag. Genomförda uppdrag är att rasera hela kvarter med höghus fulla av människor. Typ Qana 1 och Qana 2…

 13. Ilham,

  Jag tror faktiskt att det blir en entimmes intervju med al-Quntar redan imorgon, just med Bin Jiddo. Jag har för mig att han har lovat redan innna Samir blev fri, att det på lördag blir en intervju med honom. Kolla på Hiwar Maftouh!

 14. Rawia, hela händelseförloppet där Quntar kallblodigt avrättade en treårig flicka och hennes pappa, och hur flickans lillebror dog av kvävning i en garderob där han gömde sig från terroristerna tillsammans med sin mor är väldokumenterat och inte något ”enligt israeliska källor”. Att påstå något sådant är att spotta på offren. Quntar har dessutom fått en hel universitetsutbildning i fängelset, betald av israeliska skattebetalare. Kul att en sån man uppfattas som en hjälte i Libanon.

 15. Lina!

  Är du förbannad på Libanon, så ta inte ut det över mig. Jag råkar liksom vara en person, inte ett land eller en nation!!!

  Min mammas närmaste väninna i Shatila kvävde sin egen dotter, ett par månader gammal, under Sabra och Shatila massakern för att flickans gråt höll på att avslöja var hela familjen och mammans egen mamma och syskon höll sig gömda!

  Jag har själv tagit hand om en pojke i Rashidiye som hade fått bära sina tarmar i en tröja i flera timmar. 5-6 år gammal var han. ATT han kom på idén att bära sina tarmar i tröjan är en sak som jag funderade länge på. När han kom till mig var han tack och lov sydd. Hans mage såg ta mig fan ut som en karta!

  Förstår du vart jag vill komma? Det finns ingenting som israelerna kan råka ut för som de inte själva har gjort förut. Jag blir inte så förbannat imponerad av deras snyfhistorier…

 16. Pojken jag talade om förut är en vuxen man nu. Hans mor dödades av samma bomb som skadade honom, som avfyrades av israelerna.

  Och idag mår han inte så himla bra, som jag fått veta nyligen, av förståliga skäl…

 17. Rawia, har jag försvarat vad falangisterna gjorde i Sabra och Shatila?

  ”Är du förbannad på Libanon, så ta inte ut det över mig. Jag råkar liksom vara en person, inte ett land eller en nation!!!”

  Öh? Vad har jag tagit ut över dig? Jag påpekar bara att det är ruskigt lumpet att påstå att Quntars brott skulle vara ”enligt israeliska källor”. Även Iham förnekar brottet.

  ”Jag har själv tagit hand om en pojke i Rashidiye som hade fått bära sina tarmar i en tröja i flera timmar. 5-6 år gammal var han. ATT han kom på idén att bära sina tarmar i tröjan är en sak som jag funderade länge på. När han kom till mig var han tack och lov sydd. Hans mage såg ta mig fan ut som en karta!”

  En alldeles fruktansvärd berättelse. På vilket sätt försvarar det hjälteutnämningen av Samir Quntar?

 18. Lina!

  Det var inte falangisterna som dödade folk i Sabra och Shatila! Det var folk ur Libanons Styrkor som gjorde det vaktade av israeliska armén!

  Jag har släktingar som kan vittna inför hela mänskligheten att de i flera dygn, innan, under slakten och efter den hindrades att gå in till Sabra och Shatila av israelerna. Israelerna visste EXAKT vad det var som pågick därinne och ville inte att de skulle komma ut. Minsta åsynen av en enda kropp skulle ha avslöjat massakern långt tidigare än vad som skedde!!!

  Vad hjälteutnämningen beträffar så Läs noga nu och försök att förstå. Jag försöker absolut inte försvara eller rättfärdiga något. Jag försöker förklara. Är du intresserad av att förstå, är du välkommen, vill du slåss med väderkvarnar så är det upp till dig.

  Men den historia jag berättade ovan ville jag visa med ett av hundratusentals exempel på israelernas vandel i Libanon. För de flesta libaneser, som överlevt en hel del massakrer på bybor, gamla, unga, barn, är ett dödat israeliskt barn sorgligt, men inte så märkvärdigt. Det skulle krävas 34 sådana fall för att komma i närheten av en enda israelisk massaker i Libanon, Qana 2 som inträffade 2006 där mer än 54 människor miste livet. Eller Mirwaheen, eller Qana 1 eller Aitaron…

  Krig brutaliserar. Du kan inte döda andras barn i parti och minut och riva upp himmel och jord för ett dödat barn på din sida! I månadskiftet februari-mars skrev jag på den här bloggen om minst tre spädbarn som skjutits till döds eller fallit offer för israeliska bomber i Gaza. Amira, princessan, sköts med dumdumkulr på sin mors bröst! Hur i helvete kan du vara upprörd över ETT barn men skita i alla andra???

  Kan du åtminstone hålla med mig om att man inte kan döda andras barn och protestera mot att de skiter i att ens barn blir dödade? Eller kräver du plötsligt att libaneserna ska bete sig som Jesusar?

 19. ”Det var inte falangisterna som dödade folk i Sabra och Shatila! Det var folk ur Libanons Styrkor som gjorde det vaktade av israeliska armén!”

  Källa på det? BBC och alla källor jag hittar säger att det var falangisterna.

 20. Alla dina källor är fel Lina! Det var Libanons Styrkor som slaktade i Sabra och Shatila under ledning av Eli Hobeika!!!

  Libanons Styrkor hade brutit sig ur falangisterna ett antal år tidigare och redan profilierat sig som ett eget parti. Eller rättare sagt, det skulle fungera som en rent militär motsvarighet till falangisterna och andra i den kristna högern i Libnanon.

  Källor orkar jag inte ens leta efter för jag letar aldrig efter självklarheter!!!

  Saken är färdig och diskuterad för mig nu!

 21. ”Israel har alltid hedrat sina egna bödlar. ”

  Jag varken bor i, eller har, mig veterligen, några som helst band till Israel. Jag anser att det är motbjudande att hylla någon som mördat ett barn.

  ”Man har tvingat Israel till en uppgörelse som israelerna själva beskriver som förnedrande.”

  Som synes är jag inte särskilt insatt i frågan; däremot reagerade jag naturligtvis på det här.
  Utifrån västvärldens ögon tvivlar jag på att det är Israel som förlorat på den här uppgörelsen. Åtminstone om man ser till efterspelet.
  Ett utbyte är en sak, men när den här barnamördaren betraktas som hjälte vid hemkomsten sänder det inte särskilt bra signaler. Och då är det faktiskt helt irrelevant om andra parter har gjort något likadant.
  Två fel blir aldrig till ett rätt…

 22. Nordh,

  I couldnt care less! Jag har lämnat Libanon för 23 år sen. Varför man hyllar eller inte hyllar vet jag inte. Men det kommer väl att komma fram.

  Jag kommer att återkomma till saken om det behövs! 🙂

 23. ”Källor orkar jag inte ens leta efter för jag letar aldrig efter självklarheter!!!”

  Självklarhet? Sök på Sabra och Shatila, och det enda som kommer upp är att mördarna var falangister. Då kan man väl inte kalla det ”självklart” när man kommer med helt motsatta uppgifter?

 24. Lina, eller Pascale eller M… eller vad du nu har lust att kalla dig idag!

  Till skillnad från dig så har jag faktiskt varit där, förlorat folk där, vänner, klasskamrater! Jag vet vilka det var som höll på i Sabra och Shatila och har vetat det sedan 1982! Gubben lille!

 25. Det känns som ni blandar fruktsallad av allt. Antagligen för att Lina är så okunnig på området.

  Eli Hobeika var nämligen visserligen falangistledare, men framförallt så var han säkerhetschef för de libanesiska styrkorna. När han ledde falangister in i lägret var det inga fristående miliser, det var folk från de libanesiska styrkorna.

  Inget nytt direkt, även amatörkällor som Wikipedia säger samma sak. Löjligt därför när vissa ska börja tramsa och förneka det.

 26. Herregud!! Killen var bara 17 (barn enligt alla) år gammal!! Skulle det har skett i Sverige skulle han inte ens suttit i fängelse!!!
  Sen, varför haka sig på just denna händelsen?? Hur många likkistor kördes mot Israel och hur många kördes mot Libanon?? Är det barn ni tycker mest synd om?? Hur många massakrer mot barn och familjer i Libanon och Palestina har Israel varit skyldiga till?
  Sen vill jag säga är det lätt för fröken Lina eller vad nu hon heter, att sitta i sin varma fåtölj hemma och kräva ”klarhet” när just nu, i denna sekund, sionisterna säkert mördar eller torterar ett barn i ett av deras fängelser!!

  http://www.alba.nu/Alba7_04/hammad.html

  INTERNATIONAL SOLIDARITY MOVEMENT:
  ”Israelisk lag tillåter att palestinska barn mellan 12 – 14 år döms till fängelse i
  1 – 6 månader. Barn yngre än 12 år kan dessutom hållas fångna i månader utan rättegång”!!!!!

  Stämmer det här?? Det får fröken Lina utreda själv!!

 27. moe, har du inte lärt dig att där skillnad på barn och barn?

  De som torteras och mördas i parti och minut är palestinska barn. Att ETT israeliskt barn (eventuellt) för vi har faktiskt ännu inte sanningen, utan väntar på den andra sidans version, att israeliskt barn mördas vänds hela världen för upp och ner och man plöjer hela länder för att hämnas.

  Jag är förfärligt ledesn för VARJE barn som sätter livet till i denna konflikt, inte bara några. Och som jag sa tidigare, det krävs 34 samir al-Quntar i så fall för att komma i närheten av Qana 2, 15 stycken för att komma i närheten av Beit Hanoun…

 28. Hampus,

  Vi som har levt i Libanon och känt till sakernas tillstånd under 1970-1980-talen har en sådan personlig kunskap om folk som var inblandade i Libanons Styrkor att det vi säger kan vara väldigt förvirrande.

  Man kan exempelvis hävda att ”Gemayel släkten” ansvarar för en hel del massakern. Utan att ha fel. Men har man närmare kunskap om saken så kan man lätt säga att nej, Bashir Gemayel ansvarade för en hel del massakrer. Inte Amin.

  Bashir var med och bildade Libanons Styrkor, men Inte Amin. Eli Hobeika och Samir Geagea deltog i den första och största massakrerna i Libanon, och då var de med falangisterna. Resten av deras massakrer begicks under Libanons Styrkors Flagg, för de hade redan då haft svårt att finna sin plats i falangisterna… etc… och plus att där, i Libanons styrkor fanns andra fraktioner och andra grupper inblandade som tyckte att falangisterna inte höll takten när det gällde att ta livet av folk i stor skala…

 29. Medhåll, Libanon ‘är* extremt knepigt att hålla reda på med alla märkliga småmiliser, allianser som splittras och går ihop igen, bovar som blir hjältar som blir skurkar.

  Att däremot få för sig att de libanesiska styrkorna inte var inblandade i Sabra-Shatila kan dock bara tyda på okunnighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: