Stephen Walt i Kairo

 

Stephen Walt i Kairo

Under ett föredrag som han höll hos Haykal Foundation for Arab Journalism i Kairo sa Stephen Walt att den israeliska lobbyn i USA skadar Israel i första hand och USA i andra. Den har bara bidragit till att permanenta konflikten, nära terrorismen och radikalisera palestinierna. Han trodde inte heller att ett val av Barak Obama till president kommer att påverka relationerna mellan Israel och USA.

Walt lägger hela ansvaret för det ovillkroliga amerkanska stödet till Israel på den israeliska lobbyn ”för det finns ingen amerikansk president som vill betala priset som påtryckningar mot Israel kan komma att kosta honom.”

…”Att motivera stödet till Israel som en strategisk anglägenhet för USA är inte acceptalbelt, efter det kalla krigets slut.” Och han avvisade även motiveringen att man stöder Israel därför att Israel är en demokrati: ”Det finns många andra demokratier som inte erhåller samma stöd av USA.”

”Det finns ingen konspiration. Den israeliska lobbyn är helt enkelt en samling aktiva intressegrupper.” Han förklarade att den amerikanska grundlagen tillåter intressegruppers utövande av påtryckningar mot regeringen. Den israeliska lobbyn är inget undantag. Även om alla israeliska lobbygrupper är eniga om stödet till Israel så har de inte samma mål. En del av dem stöder tvåstatslösningen. En del kräver även att USA utövar påtryckningar mot Israel för att fred ska bli möjligt.

Om hur påverkan går till förklarade Walt att dessa grupper med AIPAC i täten förser kongressledamöter med information som stödjer den israeliska uppfattningen. AIPAC betalar inga pengar direkt till de som ställer upp i val till kongressen utan skickar fram andra grupper som ger bidrag till vissa kandidater och inte till andra. AIPAC egen årliga budget är 50 miljoner dollar.

Den israeliska lobbyn formar debatten i USA genom kontrollen av de största och viktigaste medierna. De största amerikanska tidningarna saknar helt Israelkritik, medan en tidning som Haaretz är full av kritiska artiklar.

Vad USA bör göra i fortsättningen är att behandla Israel som alla andra stater. Man stödjer de när de har rätt och slutar stödja dem när de gör fel. Walt varnade för att historiens dom kan bli mycket hård mot hans hemland som inte reagerade när Gaza förvandlades till världens största friluftsfängelse.

Aljazeera.net/Arabic SvD om kritiken mot CIA  DN om detsamma

Jinge  Hampus

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: