Fatah uppmanar Säkerhetsrådet att häva belägringen

 

 

Fatah uppmandade under lördagen Säkerhetsrådet att öppna och ta kontrollen över gränsövergångarna i Gaza efter ett år av israelisk belägring. Det var Fatahs officiella talesman, Ahmad Abd al-Rahman som sa att Hamas ”kupp” inte längre duger som anledning för  ”Belägring, utsvältning och kollektivt fängslande av 1.5 miljoner palestinier i Gazaremsan.”

”FN kan träda in. Ett folk dör just nu. En och halvmiljon palestinier dör i Gazaremsan. Var håller Säkerhetsrådet hus? Palestinierna i Gaza måste erbjudas internationellt skydd och internationella styrkor kan ta kontrollen över gränsövergångarna i Gaza så att Israels förlorar sitt motiv för belägringen.”

Azzam al-Ahmad, ordförande för  Fatahs parlamentariska grupp bjöd Hamas till diaglog och sa: Alla dörrar är nu öppna för rörelsen att återgå till det politiska samarbetet under ledning av presiden Mahmud Abbas.”

Quds Net citerar al-Ahmad: Mahmud Abbas ”står med öppna armar” för ett slut på den palestinska konflikten och för dialog, med utgång i de avtal som skrivits mellan Fatah och Hamas i Mecka och Jemen, om PLO:s framtida politik och alla andra frågor som utgör hinder i samarbetet, för en överenskommelse och bildandet av en nationell samlingsregering.

Al-Ahmad meddelade även att Hamasdelegationen som besökte Abbas här om dagen hade med sig ett brev från ledare som sitter i israeliska fängelser. Där krävde de ett slut på de interna konflikterna och en omedelbar dialog.

3000 palestinier demonstrerade mot belägringen vid gränsövergången Sofa den 24 maj och besköts av israelisk militär. Sex personer skadades varav två mycket allvarligt. Hamas har hela tiden signalerat att situationen i Gaza är på gränsen till explosion och krävt av Egypten att öppna gränsövergången vid Rafah ifall israelerna avvisade ett avtal om nedtrappning av konflikten.

Att Fatah talar om FN idag är ingen slump. Man inser att Olmert är på väg bort och någon fred är inte i sikte precis. Alla förväntningar på att utsvältningen och belägringen av palestinierna skulle leda till ett folkligt uppror mot Hamas har kommit på skam. Hamas är populärare än någonsin på den lilla remsan och Abbas betraktas, tillsammans med hans följeslagare, som förrädare i värsta fall och som drömmare i bästa, av allt fler. Att låta palestinierna i Gaza svälta och dö ännu mer kommer att se väldigt illa ut särskilt med tänke på att Västbanken ser ut att stå på tur. Faktum är att Västbanken redan idag är inte mycket bättre än Gaza.

 

Aljazeera.net/Arabic Aljazeera.net/Arabic1 SvD om nya bosättningar i Jeruslamen 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

2 svar

  1. Ja, nu vaknar Fatah. Sent påkommet. Fast det är väl mest för att tvätta sina egna händer inför stundande hungersnöd i Gaza.

  2. Japp, men det finns ännu en anledning som jag hoppas orka skriva om snart! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: