Att kasta sten i glashus

Helvetet i Abu Ghuraib

Barnen till en av Fidel Castros forna vänner har tilldömts en skadestånd på 1.5 miljarder svenska kronor därför att deras far, Rafael del Pino fängslades på Kuba i 18 år och därefter tog sitt liv.

Historien är naturligtvis förfärlig och familjens lidande måste ha varit stor under många år. Men av någon anledning kan man inte annat än fnissa uppgivet när man läser att det är en amerikansk domstol i Florida som utfärdat domen.

Att tänka på vad amerikanerna är skyldiga irakierna exempelvis inställer sig oundviklingen. Hur mycket är tortyren av en enda människa värd? Vad är mannen som syns på bilden (om han nu lever fortfarande) är berättigad till? Och hans familj?

Det finns inga rikedomar i världen, inte ens USA:s alla samlade rikedomar är värda de scenerna som lämnat Abu Ghuraib. Det som kom ut därifrån är mer än fasansfullt och utgör bara en droppe i havet av alla grymheter som pågick i flera år mot människor av kött och blod. Och många av oss är nog tacksamma över att inte veta och inte förstå vidden av det hela. Men de som drabbats känner inte så. Deras barn, deras fruar, deras mödrar, fäder, syskon…

Om USA skulle börja betala skadestånd till offren av sina värsta brott skulle landets ekonomi gå omkull på ett år. Så jag tycker att de ska hoppa ner från sina alltför höga hästar. För ALLA människor har lika värde och det kommer en dag då irakierna börjar också begära skadestånd för alla ohyggligheter de upplevt under amerikanernas ockupation av deras land utan någon som helst vettig anledning. För det fanns inget annat än den amerikanska ledningens lönger och amerikanernas obändiga vilja att lägga beslag på oljan i Irak.

Det skulle även innebära en upprättelse för oss alla därför att USA:s brott i Irak har orsakat oss alla lidande när vi plötsligt inser att världen har blivit ett vedervärdigt ställe där djungelns lag råder. Det är massor av människor som undrar när de goda krafterna som trots allt finns i USA ska orka stoppa detta vansinne som håller på att dra hela världen ner i ett bottenlöst mörker.

SvD 

Jinge om mördarvakterna i Irak

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

6 svar

 1. Om det finns rättvisa skulle jag och du Rawia bli stenrika pga det USA har gjort direkt och indirekt(!). Nästan alla araber, muslimer har drabbats av ont med USA hjälpande hand!! Sen vill man nämna:
  Japaner, Vetnameser, sydamerikaner, afrikaner, indianer……………… Ja, när jag tänker efter så har USA varit överallt, plundrat och dödat!!

 2. Jag avstår gärna från att bli rik på det sättet! Vill bara att de håller sig hemma. Leva och låta leva!

 3. Yepp! Lämna våra länder i fred! Låt oss ta hand om vår egna skit! Tänk dig hur våra länder skulle se ut utan det kolonialismen och ockupationen som följde?
  Jag tror inte att fanatismen skulle vara som nu! Vi har alla de naturresurserna som behövs inkl den mänskliga!

 4. Undrar vad irakierna känner för den bruden som är med på bilden? Hon har varit duktig med att ta så många bilder som möjligt! Vad jag känner för henne vill jag inte skriva här, det kan man enkelt tänka ut!

 5. Lindsey tror jag det är. Hon var höggravid under rättegången. Detta monster ska alltså uppfostra barn.

 6. Nu har ju ingen domstol i Florida jurisdiktion över Kuba, så hela spektaklet är lika värdelöst som om jag – som inte är jurist i något land – skulle ge dig Rawia femtioelva peng i ersättning för … Förlust av pappa? Tjocka vader? Kalla vintrar?
  😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: