Abbas får inte åka till Gaza

1_746207_1_34.jpg
…..

Khaled Meshaal, Hamas högste ledare, erbjuder sig att åka till Gaza för att där ta emot Abbas och samtala.Jag vet inte om Khaled Meshaal verkligen menar det. Khaled Meshaal själv har utsatts för mordförsök förut från Israels sida. Han har kung Hussein att tack för sitt liv idag, då kung Hussein tvingade israelerna att tillhandahålla ett motgift mot giftet som israeliska Mossadagenter hällde i Meshaals öra i Amman1997. Så, Meshaal kan inte annat än frukta för sitt liv om han sätter sin fot i Gaza. 
Abbas däremot kan inte åka dit av samma anledning som nio arabiska ledare uteblev från det arabiska toppmötet i Damaskus igår. Varenda unge i arabvärlden känner till att USA har satt tre röda linjer som de som anses vara moderata araber inte får gå över: Hamas, oppositionen i Libanon och Syrien. Och de linjerna har Israel varit med och ritat också. En försoning mellan Abbas och Hamas skulle innebära slutet för Abbas. Det första som kommer att försvinna är det amerikanska ekonomiska och politiska stödet.
Abbas roll idag är att fungera som skugga som ska ge sken av att det finns någon sorts politisk närvaro för palestinierna. I praktiken är han och hans säkerhetsstyrkor i israelernas tjänst och inte i palestiniernas. Den dagen han är i det palestinska folkets tjänst blir hans sista. 
Mahmud Abbas är inte särskilt ensam. Han ingår i en hel hop ”moderata araber” där han åtnjuter kungligt sällskap. Kung Abdallah av Saudiarabien, Kung Abdallah av Jordanien, och Kung Muhammad av Marocko sitter i samma båt. Och mitt i detta sällskap trivs Hosni Mubarak också.Det är inte för inte som Condi Rice kommer till Mellanöstern, åker hem, och då dyker Dick Cheney upp, och när Dick Cheney åker, så kommer Condi igen, knappt anmäld.
Nervositetsfaktorn var på topp i Vita Huset inför toppmötet i Damaskus. Arabvärldens ledare är nu delade i två läger.De som vill hålla ihop inom Arabförbundet, och de som vill spräcka det i väntan på amerikanska och franska förslag om nya konstellationer där en del arabländer åker ut, för att bereda plats för Israel. En sorts ny Mellanöstern där amerikanska bomber inte riktigt fungerat hittills. Genom politik, täta besök och generöst bistånd till svajiga regimer, vill man bygga upp ett alternativ till Arabförbundet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 svar

  1. ”täta besök och generöst bistånd till svajiga regimer, vill man bygga upp ett alternativ till Arabförbundet.”

    Jag kommer i håg Sarcozys flera tal om ”Mediterranean union” det ingår nog i detta alternativ till arabförbundet. Jag blir så less alla dessa ledare som kommer från de ena och de andra demokratiska land som ger sig rätten att bestämma över alla dessa människor i mellan östern. De är varken valda av dem och de är inte ens från dessa länder och hela tiden talar man samtidigt om vikten av demokrati och ändå så beter man sig som en diktator.

  2. Jo, Nadia, Sarkozy försökte i alla fall dra igång nåt jättestort med många inom EU bromsade!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: