Lars Ohly (V): Ställ Israel inför rätta!

palestine25-37.jpg

 

Israel fortsätter att döda palestinier. Blockaden mot Gaza svälter ut
människor samtidigt som direkta attacker dödar civila, varav många är barn.Raketer skickas mot flyktingläger där människor inte kan gömma sig och inte försvara sig.

Israels agerande är vidrigt och avskyvärt, säger vänsterpartiets ordförande Lars Ohly i en kommentar. Nu måste omvärlden reagera mot ockupationsmaktens uppenbara likgiltighet för palestinska liv.

Palestinska LO i Gaza har bombats, deras byggnader har totalförstörts. Bland annat svenska biståndsmedel har byggt upp den palestinska fackföreningsrörelsen.

– Detta borde vara tillräckligt för att den svenska biståndsministern skulle reagera med avsky mot Israels agerande, men Gunilla Carlsson är tyst, fortsätter Lars Ohly.

– Israels attacker är tydliga och grova brott mot den fjärde Genève-konventionen. Så länge inte omvärlden reagerar med styrka kommer brotten att fortsätta. Alla länder har möjlighet att ställa individer som gjort sig skyldiga till grova brott mot Genève-konventionen inför rätta. Nu
är det hög tid att de ansvariga i Israel får svara för sina övergrepp. Jag kräver därför att Sveriges regering agerar så att de ansvariga ställs inför rätta, avslutar Lars Ohly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

20 svar

 1. Den här målningen känns inte längre grym för mig!!!

  http://www.mala.bc.ca/~lanes/english/hemngway/picasso/guernica.htm

 2. Nu angriper israeliska Apachehelikoptrar Jabalia igen!

 3. Var kommer Ohlys kommentar ifrån? Jag såg att du och Jinge publicerat det.

 4. ”Det är synd om människorna”..
  lär August Strindberg ha sagt.

  Man kan inte annat än att hålla med.. framförallt är det synd om oss som får utstå mördarnas avskyvärdhet, ondska och grymhet..

  Allt inlindat i fagra ihåliga ord, icketerrorism, fredsprocess, demokrati och ‘hamas bör lägga ned vapnen och återgå till förhandlingsbordet..’ och så fortsätter utrotningen av palestinierna år efter år och samma melodi utspelar sig varje gång.. men det verkar bli värre och värre.. och Israels inre ruttenhet verkar sprida sig utåt och stinka rejält..

  Sen uttalar sig FN´s (Futtiga Nationers kaffeklubb) generalsekreterare och lägger skulden på dom ockuperade, förnedrade, isolerade och MÖRDADE.. för att dom .. 1. Dom är palestinier.. 2. Dom höll ett demokratiskt val och röstade … Men.. ack så fel det blev ju.. demokrati är inte alltid bra.. tydligen……

  Det är med sanning.. Synd om människorna..
  framförallt när dom bland oss så kallade civilicerade, utvecklade och demokratiska.. eller om ni vill.. Kolonialiserande, förtryckande och mördiska.. Ska styra och ställa..

  Finns det en annan värld man kan fly till? För allt mer framstår denna värld tyvärr som en riktigt rutten sådan.. Där de styrande allt mer tappar all uns av mänskligt värde..

  Ps.. Ohly får min röst nästa val.. men ack så ensam han är om att tala sanning och försöka tillämpa samma måttstock även på ”mellanösterns enda demokrati…”
  ..Eller ”Mellanösterns enda Militärstat” .. Eller ”Mellanösterns bästa mördarstat” om ni så vill..

 5. Pastey, den hade Lars lovat att skriva och maila till Jinge igår och det gjorde han idag. Alla som vill får lägga ut texten har jagförstått, ju fler desto bättre.

 6. Tack, Daugava, jag tror att du har besvarat en massa frågor. Ska nog hänvisa till din kommentar när samma eviga frågor återkommer…

 7. Hej Rawia, jag gillar verkligen din blog. Hur som helst har jag några korta frågor som jag skulle hoppas att du kunde svara på. Den israeliska arméns talespersoner etc säger att de bara skyddar sig. Och då undrar jag om några raketer sköts från de flyktinläger som deras soldater invaderade? Inte för att det skulle rättfärdiga ett endaste dugg av vad Israel mördarmaskin håller på med. För den israeliska armén skjuter på allt som rör sig verkar det som. Flyktingläger, lokaler tillhörande biståndsorgan, bostadshus osv. Sedan undrar jag om den raket som nyligen dödade en israeliska student avfyrades innan eller efter Israels offensiv. För de själva hävdar att de endast besvarar elden men det är inte min uppfattning.

 8. Rätta mig om jag har fel men Hamas är en organisation med en politik och en väpnad gren. Det är det väpnade grenen som utför racketbeskjutningen så därför är det korkat av den israeliska armén att döda personer från den politiska grenen. Logiskt sätt så borde Israel sikta in sig på den väpnade grenen. Inte för att mer dödande kommer bli svaret. Men å andra sidan så vill Israel ränsa ”det heliga landet” på ”araber”. Allt annat som Israel säger är bara floskler.

 9. Serhat,

  Alla som följer den konflikten att raketerna skjuts som svar på avrättningar som israelerna genomför i Gaza.

  Hamas hade vapenvila ett tag. Jag har inte i huvudet hur länge det höll. Kanske Hampus kan svara på det. Men under HELA tiden har israelerna fortsatt att avrätta folk, genom att skuta raketer på de bilar de färdas i.

  Hamas och alla andra organisationer som skjuter raketer har tyvärr hela tiden anledning att göra det. Därför blir det svårt för alla att fråga varför de gör det. För det vet vi redan. Varje gång du hör att en palestinier avrättats i sitt hem eller sin bil så kan du vara säker på att raketer kommer att avfyras…

 10. Serhat! Läs och häpna nu!

  Jabalia är det området som israelerha bombat sedan i onsdags och där flera familjer har utplånats.

  Men! Jabalia är ett Fatahsfäste ! På vartenda tak i Jabalia vajade Fatahs fanor! De som mördades i Gaza tillhör Abbas folk, inte Hamas!

  Dessa har nu i tusentals deklarerat att de kommer att stödja Hamas i fortsättningen, inte Abbas!

  Jag kanske vet varför israelerna gjorde detta. Men jag orkar inte förklara det! Ska ta upp det en annan gång!

  För övrigt kan kag meddela att Jabalia bombas ikväll också!

 11. Tack för dina snabba svar!

  Jo jag är fullt medveten om det missilregn som den israeliska kirgsmakten utsatt Gazaremsan för under de så kallade fredsförhandlingarna. Det är bara ett bevis på hur mycket Israel vill ha fred och en demokratisk Palestinsk stat som sin granne. Du vet säkert bättre än mig men jag har inte hört mycket till protester från poltitisk håll (västvärlden alltså) över dessa vidriga handlingar.

  Ska man skratta eller gråta? Israel ville sabotera de förhandlingar som är ett spel för gallerierna så himla mycket att de dödar Fatah-anhängare. Det visste jag inte alls. Så det är kanske främst därför som Abbas avbryter förhandlingarna? Varför har massmedierna sådana flagranta sakfel? T.ex. sa de att Hamas rev ner muren när det var de folkliga motståndskommittéerna – inte Hamas som gav Gazaborna andrum genom att riva ett hål i apartheidmuren.

 12. Hamas höll en vapenvila i 16 månader fram till sommaren 2006 då israelerna sköt en raket mot en familj som hade picknick på en strand.

  http://edition.cnn.com/2006/WORLD/meast/06/09/mideast/

  Sedan startade de en ny vapen vila november samma år, som tog slut i april förra året efter ytterligare israeliska attacker.

  Sedan dess har Hamas kommit med erbjudande efter erbjudande om vapenvila till Israelerna, som vägrat acceptera en sådan. Det är alltså ett israeliskt val att att bli attackerade av raketer. Deras motivation är att varje vapenvila skulle innebära att Hamas kunde bygga upp sina styrkor i lugn och ro. Hellre har israelerna krig och blir beskjutna av raketer.

  Här är hur Israel vägrar att ha vapenvila eftersom det skulle förhindra dem att krossa palestinierna fullständigt:

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/937511.html

  Här är Hamas erbjudande om vapenvila, ca. tre veckor sedan:

  http://news.xinhuanet.com/english/2008-02/13/content_7598326.htm

  Och för en vecka sedan:

  http://www.islamonline.net/servlet/Satellite?c=Article_C&cid=1203757318776&pagename=Zone-English-News/NWELayout

  Och idag:

  http://www.jnewswire.com/article/917

 13. Herre Gud Hampus, Du är verkligen en klippa!

 14. Jag gör mitt bästa! 😀

 15. Tack för upplysningarna Hampus. Jag ska i i fortsättningen läsa din blog.

 16. Hamas är bara vanliga palestinska människor med knappt har några vapen alls (tillverkar egna), som är trötta på förtrycket och som vägrar att bli köpta av Israel. Som är beslutna att kämpa till slutet (de har inget val). Israel vill inte ha någon vapenvila, vill inte samtala, vill inte att man ska kriga mot de. Va faaaaaaan vill de att man ska göra? Gräva sin grav och fylla i efter sig???

 17. Moe,

  Kommer du ihåg mannen jag skrev om igår, som var belägrad med sin familj? Döda och sårade? Idag fick han gå ut och begrava sin dotter. ENSAM!

  Ingen människa bör utsättas för det! Ingen människa ska behöva begrava sitt barn själv! Ingen människa ska behöva begrava sitt barn Ensam!

 18. […] Olmerts framtid ter sig allt kortare fr varje minut som gr. Landets agerande i Libanonkriget var en stor prestigemssig frlust bde fr Olmert och fr Israel. Dagens agerande mot palestinierna i Gaza likas. Ehud Olmert och Mahmoud Abbas ter sig alltmer som fre detta politiker. AB Rawia […]

 19. […] Bloggat: Jinge, Motbilder1, Rawia Morra, Motbilder2, Hampus Eckerman Borgarmedia: DN1, DN2, SVD, DB, PDK, Dagen, HD, Läs även andra […]

 20. Hej Rawia!

  Först och främst vill jag säga att du har en väldigt intressant blogg , so keep up the good work!

  Vill även passa på att berätta att det hålls manifestationer i Helsingborg vid Gustav Adolfstorg kl 18.00 varje dag denna vecka och slutligen kommer det att hållas en demonstration lördagen den 8e mars på Kärnan i centrala Helsingborg, för alla som visa sitt stöd för Palestina och protestera mot angreppen som Israel genomför.

  Så alla som kan kan ta sig dit och visa sitt stöd, bör inte tvivla. Utan kom dit och protestera mot att civila och oskyldiga dödas dagligen.
  Igår kväll samlades ett hundratals helsingborgare för att ge sitt stöd och detta kommer att fortsätta tills omvärlden öppnar sina ögon och ser vad som sker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: