HM:s styrka:Barnkläder

the-candles-ismail-shammout.gif

The Candles, Ismail Shammout

HM har bara vuxit så länge jag minns. Hur kläderna tillverkas, av vem, till vilka verkliga kostnader och hur rena de är ur miljöaspekt kan vi aldrig veta riktigt. Då och då kommer någon oroande rapport och sen lägger sig allt igen.

Nu kommer HM att öppna butiker i Egypten, Bahrain, Saudiarabien och Oman. Det första jag tänker på är att de kommer att slå ut många lokala industrier. Men så är det inte. De lokala industrierna är utslagna sedan länge på grund av billiga asiatiska produkter. När jag växte upp var mina kläder tillverkade i Libanon. Under 1990-talet försvann det mesta av klädindustrin i Libanon tack vare billiga kläder från Turkiet, Syrien och Kina. Man kunde köpa utländsla kläder till priser som låg långt under tillverkningskostnaderna i Libanon.

En sak som utgör HM:s styrka är barnkläderna. HM har bra barnkläder till rimliga priser. Det är kläder som är tåliga och som håller vad de lovar. Barnkläder i MÖ är idag en sorglig historia. Vintrarna blir kallare och hårdare för varje år som går medan tillverkare och klädaffärerna ännu inte kommit på att barnen måste ha varma kläder. Man förtränger helt enkelt de kallaste månaderna. Sommarkläder finns det hur mycket som helst av. Men jag tvivlar på att man kan hitta, än idag, vettiga vinterkläder till barn.

Det blir inte de fattigaste barnen som i första hand kommer att ha nytta av HM:s kläder men det kommer nog att sätta ribban för vad som är acceptablet. Det, om HM håller den kvalite som man har här. För så gör inte alla företag. En rejäl chock fick jag när jag försökte köpa blöjor till ett magsjukt barn 1999 i Egypten. Jag for runt från den ena affären till den andra, från det ena apoteket till det andra och köpte blöjor av märken kända över hela världen för sin höga kvalite. Till min förtvivlan upptäckte jag att ALLA blöjor då, hade plastöverdrag. Trots att de inte var billigare än de man köpte i Sverige. Tanken på plasten mot det lilla barnets hud i 40-graders värme fick mig att gråta. Tills en egyptisk kvinna hjälpte mig att få tag på tygblöjor. Då förstod jag, att reklamen som vi matades med här i Sverige om sammetslena och fjärderlätta blöjor, gällde inte små egyptier.

HM kan verkligen uppnå framgång i MÖ om de erbjuder bra barnkläder till rimliga priser.

DN SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: