Libaneserna hungrar och fryser

1_749064_1_28.jpg

En president, står på lappen som anden får läsa

Förra veckan visade arabiska Aljazeera libaneser som högg och eldade sina fruktträd för att värma sig, i de högt belägna bergsbyarna. Man har helt enkelt inte råd att köpa bränsle gas eller el som man vanligen värmer sina hus med. Idag berättar al-Jazeera om att priserna har gått upp med mellan 35-40 procent de senaste månaderna. Allt medan lönerna för de offentligt anställda har stått stilla i många år. Den sittande regeringen hävdar att prishöjningarna inte har med bristande kontroll och styrning utan är ett globalt problem. De libaneser som har pengar accepterar denna förklaring och blir mer och mer hatiska mot dem som protesterar. Minimilönen i Libanon är  idag ca 1400 kronor. Man kräver en tredubbling av den summan. Vänner till mig som har utländska arbetsgivare har berättat att de har fått en rejäl lönehöjning för att de ska kunna ta sig till jobbet. Trots att deras löner redan ligger mycket högre än genomsnittslönen i Libanon. Och trots att de har sjukförsäkring. Alla andra har inte det. Och så finns det massor av människor som inte ens har en minimilön för de har inga arbeten att gå till.

Så nu när människorna protesterar och demonstrerar blir de beskyllda för att springa Hizbullahs och oppositionens ärenden. ”Det där jävla packet ska inte ha någonting alls förrän de slutar springa Syriens och Irans ärenden” , säger de. Eller: ”De som bor i söder och i Beiruts södra förorter ska inte ha någon el alls för de är tjuvar. De betalar aldrig några elräkningar.”

Men värst är det att man börjat skicka in armén att skjuta mot de som demonstrerar. Åtta döda och över femtio sårade var resultatet av demonstrationerna för några dagar sen. Så de fattiga libaneserna har att välja mellan att frysa ihjäl, dö av svält eller protestera och bli skjutna. Och någon ljusning ifrågan om valet av en president syns inte. Den sittande regeringen vill inte göra några eftergifter och inte oppositionen heller. Om det forsätter har de snart inga libanser att regera över.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: