Invånarna i Nahr al-Bared: Alla överger oss

1_739779_1_34.jpg

 

 De som har följt den här bloggen ett tag har säkert läst om Nahr al-Bared förut. Det är flera månader sedan striderna där tog slut mellan den libanesiska armén och Fath al-Islam. Direkt efter var Libanons nuvarande premiärminster Fuar Seniora framme och tiggde inte mindre än 380 miljoner dollar för återuppbyggnaden av Nahr al-Bared. Hur har det gått? Det har inte gått alls. Nahr al-Bared är fortfarande en hög ruiner. Det är sönderbombat, sönderbränt och illaluktande bråte överallt. Journalister är förbjudna att komma in där men de av lägrets invånare som har får komma in har tagit bilder.

En FN-tjänsteman, som arbetar för UNRWA, säger: ”Vi förstod nog inte  början vidden av katastrofen”.  

1300 familjer har återvänt till lägrets utkanter och bor för närvarande i baracker 3,5 meter breda och 7 meter långa. Där delar flera familjer utrymme för att leva, sova, laga mat och bada. De fryser och har brist på allt. Till och med madrasser och täcken. 5500 familjer bor annars fortfarande i andra flyktingläger, hos släktingar, i skolor, i garage vars hyror stigti från 50 dollar till 200 dollar i månaden. Och barnen från Nahr al-Bared kan inte gå i skolan i år.

Nahr al-Bareds invånare är fulla av ångest. De tror att alltihop, inklusive historien om Fath al-Isalm endast var en förevändning för att förstöra deras flyktingläger som hade klarat sig hyfsat under inbördeskriget och israeliska invasioner tack vare avståndet till Beirut och södra Libanon.

Vad har Seniora fått för pengar från givarländerna och vad han gjort med dem vet ännu ingen.

Aljazeera.net

 

1_739778_1_23.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: