General Aoun: Jag kommer inte att opponera mig!

michel_own.jpg

Michel Aoun

Efter regeringsalliansens kovändning angåend arméchefen Michel Sleimans kandidatur till presidentposten meddelade en road tidigare general, Aoun, i samma armé och innehavare av samma post att han inte kommer att opponera sig. Däremot sa han att nu väntar diskussioner och förhandlingar om grundlagsändring och framtida regeringsbildning.

Oppositionen i Libanon har krav på en rättvisare regeringsbildning där man får en representation inom regeringen som stämmer proportionerligt med den andel av befolkning man representerar. De vill ha en tredjedel av ministerposterna så att de övriga inom regeringen inte kan köra över dem gång på gång.

Därför tror jag att Aoun och resten av oppositionen vill ta reda på en del om vad Sleiman har för funderingar kring den sittande regeringen och även kommande regering. En ny president måste säga upp den sittande regeringen, utse en ny regeringschef och ge honom i uppdrag att bilda en ny. Men trots att mycket finns kvar av det som orsakar oro i Libanon, så verkar man förstå att landet inte klarar av en kris som kan leda till inbördeskrig.

Skrattande berättade Aoun att den paragraf i grundlagen som säger att statsanställda ska vänta i två år innan de kan ställa upp i presidentval kom till under 1990-talet för hindra honom från att bli vald till president. Då var han arméchef. Samma paragraf tas nu bort för att återigen hindra honom från att ställa upp igen.

Regeringsalliansen spolade sin chans att välja en president som passade bättre med deras mål, ur den lista som den maronitiska patriarken Sfeir lade fram. Nu har de varken tid eller uttrymme att manövrera mer. Jag tror att Seniora mer än gärna lämnar ifrån sig regeringsmakten nu för landets ekonomi befinner sig på katastrofens rand. Under torsdagen demonstrerade libaneserna mot för höga bensinpriser bland annat. Av mina samtal med vänner och släkt i Libanon har jag förstått att många i Libanon idag inte har råd att äta sig mätta. Har man barn som går i skolan har man helt enkelt ingen chans om man inte har ett välbetalt arbete. Och det är inte många som har. En del stora arbetsgivare har börjat betala rese-ersättning för sina anställda för den äter en betydande del av deras inkomster.

Så, man har nu skjutit upp presidentvalet till den 7 december. Libaneserna kan fortfarande hoppas på en fredlig lösning av konflikten mellan tupparna. Och jag undrar, medan jag skriver, när ska allt som har med presidentvalet i Libanon ska sluta vara så maskulint. Det är patriark, general och Beik för hela slanten. Det finns säkert ingenting i den libanesiska grundlagen som fastslår att maroniten som kan ställa upp i presidentval måste vara man. Men än är det långt kvar tills det blir möjligt för libaneserna att ens tänka på att välja en kvinna.

150px-michel_sulaiman.jpg

Michel Sleiman

DN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: