Överraskande kovändning

1_712687_1_34.jpg

ÖB Michel Sleiman

Som en blixt från klar himmel meddelade majoritetn i den libanesiska regeringen, den så kallade 14-mars koalitionen att man går med på en grundlagsändring som gör det möjligt att välja general Michel Sleiman till president i Libanon. Libanesisk grundlag kräver att statsanställda ska säga upp sig två år innan de kan ställa upp i presidentval medan Michel Sleiman finns fortfarande i tjänst.

Ingen ting har man slagits så försoningslöst emot som en grundlagsändring ända fram till förra veckan. Och ingen av de namnen som stod på den maronitiske patriarkens lista avfärdats, efter general Michel Aoun, så kategoriskt som Michel Sleiman.

Faktum är att Michel Sleiman var den första kandidaten som den libanesiska oppositionen föreslagit. Jag skulle tro att han är den muslimska delen av oppositionens favorit. Det var Hizbullah som föreslog honom lite försiktigt för över ett år sen. Men det har ingen velat höra talas om. Nu är man så orolig för att general Michel Aoun ska på ett eller annat sätt ta över presidentmakten, att man väljer den man som är nog den enda som oppositionen skulle kunna tänka sig att rösta på, efter Aoun.

Michel Sleiman råkar faktiskt stå närmare oppositionen än den sittande regeringen. Det sägs att han står Michel Aoun närmare poltiskt än vad han står sin egen chef, försvarminisern Elias al-Morr.

Han har sagt att han inte kan tänka sig att ställa upp om inte alla parter väljer honom enhälligt. Och jag kan tänka mig att man väljer honom enhälligt. Men först måste oppositionen hinna klia sig i skallen och förstå vad det är som händer. Man vill gå ordentligt till väga och ta tid på sig. Man tror inte att man kan gå med på att ändra grundlagen och välja presiden i ett och samma sammanträde i parlamentet.

aljazeera.net

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: