Bokläsande förkortar väntan vid vägspärrarna

fange.jpg

en fånge läser, av Omayya Joha

Den timslånga väntan vid vägspärrarna på Västbanken tär på palestiniernas nervsystem. Det är inte en naturlig väntan utan beror för det mesta på ockupationssoldaternas humör. Därför har palestinierna med sig böcker när de förflyttar sig nuförtiden. Biblioteken går på högvarv och bokbussen kommer till vägspärrarna och delar ut böcker.

Detta i sig har lett till mindre antal timmar av väntan menar palestinska passagerare som sitter instängda i sina bilar. De israeliska soldaterna tycker inte att det är lika kul att håll läsande palestinier orörliga, då alla sitter försjunkna i sina böcker, unga som gamla, kvinnor som män.

I början var idén med utdelning av böcker avsedd för skolelever, för att de inte ska tappa studielusten på grund av den dagliga förnedringen vid vägspärrarna, på väg till och från skolan. Bokläsandet skulle hjälpa dem att få tiden att gå. Men det visade sig att det var lika intressant för vuxna. Gratisböckerna kom som en gåva från ovan för många fattiga palestinier.

3 svar

 1. en underbar historia,

  den bekräftar på det ljuvligaste vis att humanism och bildning i sig står i konflikt med sionism, rasim och andra vulgära uppfattningar om människan.

  sett ur en barnslig mytologisk synvinkel är de Onda maktberusade i världen som bönsyrsor. De äter upp det som föder och förökar dem och lyckas därmed med nöd och näppe reproducera sig. De överlever endast för att tillräckligt många faller ned i skräck och låter sig slukas…..

  Tänk om vi skulle skapa en ny strategi för oss normalt demokratiska och jämlika människor. !

  Om vi skulle skratta åt israeler och amerikaner så snart de kommer med sina kvasibegåvade resonemang. Högt säga – tror ni verkligen att Vi tar Er på allvar ? Om de skäbbar emot, vilket de naturligtvis kommer att göra så vänder vi oss bara om o säger – Vi har inte tid mer er nu !

 2. Bokbussarna är en fantastisk idé – mitt i synen på dom som försöker göra allt outhärdligt. En riktigt bra bok gör ju att man gärna vill hänge sin tid åt ivrigt läsande. Oväntat för väggspärrsgänget? Ja troligen mycket.

 3. Jag tror att vi kan känna oss stolta här i Sverige. En hel del av barnböckerna är svenska. Från Pippi till Alfons och Pettsson och Findus. De har kommit ut på arabiska tack vare svenska pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: