Palestina är större än Fatah och Hamas

Fader Atallah Hanna
President Abbas vädjar och manar till lugn. Han har gjort det så mycket att han blivit hes. Men först skickade han in (i natt) sina vakter som ockuperade och brände ett universitet i Gaza. 23 palestinier dödades och ca 170 skadades, tillståndet för 30 av dem är mycket kritiskt. Behöver knappt nämna att de flesta som kom i skottlinjen var barn.
Och Abbas vädjar och uppmanar, utan att blinka.

Det kanske är dags att båda Hamas och Fatah kliver åt sidan. Gör de inte det är en nationell katastrof det enda som palestinierna kan se fram emot. För bakom Abbas står några som inte vet vad de ska göra av sig själva om de inte får styra och ställa. Deras egna ambitioner går före allt annat. De är beredda att gå över hela det palestinska folkets lik för att uppnå sina personliga mål. De är få, men absolut livsfarliga.

De i Fatah kan inte förstå att de inte är en regering. Och beter sig som om de vore en regering. Hamas kan inte förstå att de inte är i opposition och beter sig som om de var i opposition.
Dags att försöka återuppväcka PLO. Det finns ju många andra palestinska organisationer som är bättre rustade och mer förnuftiga än både Hamas och Fatah. Även om de är ganska försvagade och inte är lika resursstarka. Det de har och som både Hamas och Fatah saknar är ett mänskligt kapital med förnuftigare och mer realistisk syn på saker och ting.
Om det finns något förnuft kvar hos palestinierna borde de utse ett styrande råd eller interrimsregering i väntan på nya val. Och om de är riktigt smarta borde Fader Atallah, ärkebiskop för den romersk ortodoxa kyrkan i Jerusalem, ingå i det rådet. Han är idag en av de förnuftigaste rösterna i Palestina och har en röst som hörs av kristna, muslimer och ateister, för han är inte rädd för att höja rösten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: